Suomalainen Chilessä: Pelkäsi talon romahtavan

Santiagon kaupungissa Chilessä asuva Anna Salmivaara kertoo puhelimessa STT:lle kokemuksistaan amuisessa maanjäristyksessä.

- Pelkäsin talon romahtavan. Järistys kesti puolitoista minuuttia, ja se tuntui aluksi vain voimistuvan ja voimistuvan.

Sähköt palailevat vähitellen valtaisan maanjäristyksen ravistelemaan kaupunkiin, mutta kännykkäverkko ei toimi vielä. Salmivaara asuu nelikerroksisen talon ylimmässä kerroksessa, joka on rakennettu 70-luvulla.

- Tässä ei ole uutta tekniikkaa. Uudemmat talot huojuvat, mutta tämä talo tärisi kauheasti. Ihme kyllä siihen ei tullut näkyviä vaurioita.

Järistyksen iskiessä kello oli Santiagossa puoli neljä aamulla. Järistyksen jälkeen ihmiset pakenivat kaduille ja puistoihin. Jälkijäristyksiä odotettiin yön pimeydessä, sillä sähkökatko oli pimentänyt katuvalot.

- Tapasin sattumalta ystäväni, joka asuu kaksikerroksisessa talossa. Menimme hänen luokseen ja kuuntelimme uutisia patteriradiosta.

Salmivaara palasi kotiinsa aamupäivällä. Ilmassa leijuu kauempana palavan kemiantehtaan tupruttama savu. Lisäksi jälkijäristykset tärisyttävät toistuvasti kaupunkia. Hän sanoo kotikaupunginosansa näyttävän selvinneen vahingoittumattomana.

- Kaupunginosan talot on rakennettu hyvin, sillä Chilessä sattuu usein maanjäristyksiä. Taloissa ei näy halkeamia, mutta kirkon tapuli on pudonnut.

Salmivaara sanoo, että ei ole nähnyt järistyksen jäljiltä loukkaantuneita. Paikallisissa tv-uutisissa on kuitenkin näytetty kuvaa köyhemmissä kaupunginosissa romahtaneista taloista.

Järistyksen jäljiltä Santiago on yhä halvaantunut. Sähköt ovat palailleet kaupunginosiin epätasaisesti. Myös julkinen liikenne on lamaantunut, sillä järistys romautti tärkeitä siltoja. Salmivaara arvelee, että Chilen kyky selviytyä järistyksestä on hyvä.

- Verrattuna Haitiin täällä on valmistauduttu järistyksiin aivan eri tavalla niin rakentamisen kuin viranomaistenkin osalta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat