Mainos

Suomalainen, tämän takia et halua pakotteita Venäjälle!

MTV3:n Kymmenen uutisissa vieraillut entinen pääministeri Esko Aho visioi Suomelle synkkää tulevaisuutta Ukrainan ja Venäjän välisen kriisin jatkuessa.

Aho toimii nykyään usean suomalaisen yrityksen Venäjän-kaupan suhteiden parantamiseen tähtäävän East Officen johtokunnan puheenjohtajana, joten hän seuraa idänkaupan  aitiopaikalta. 

Krimille painottunut kriisi pisti ruplan kurssin syöksyyn viime viikolla. Pitkään jatkuessaan heikko arvo syö rajusti venäläisten ostovoimaa ja myös maassa toimivien suomalaisyritysten toimintaedellytyksiä.

–   Ruplan heikentyminen on jo vaikuttanut vientiä harjoittavien suomalaisyritysten mahdollisuuksiin Venäjällä, Aho kertoi MTV Uutisille.

 –   Ei se vielä mikään dramaattinen käänne ole, mutta jos ajauduttaisiin pakote- ja vastapakotekierteeseen, niin sitten voitaisiin puhua todella vakavasta tilanteesta.

Numeroiksi puettuna pakotteiden vaikutukset avautuvat talousasioihin perehtymättömillekin. 

– 10 prosentin supistuminen Venäjän-viennissä tarkoittaisi noin yhden prosentin supistumista kokonaisviennissä ja 0,2-0,3 prosentin miinusta jo ennestäänkin miinuksella olevaan kansantuotteeseen, Aho laskee.

Tämä tarkoittaisi luonnollisesti lisää lomautuksia, irtisanomisia ja työttömyyttä. 

–   Paljon riippuu siitä, millä aikavälillä tähän löydetään ratkaisu. Jos ongelmat jäätyvät paikalleen tai pahenevat entisestään, niin siitä voi tulla erittäin ikäviä seurauksia suomalaisille ja koko suomalaiselle yhteiskunnalle. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja