Mainos

Suolistosyövän seulonta pelastaisi 200 vuodessa

Seulonta aloitetaan tänä vuonna Tampereella. Ensin tarkastuksiin kutsutaan 60-69-vuotiaita.

Suomessa todetaan vuosittain 2 500 uutta suolistosyöpää, ja tautiin kuolee noin 1000 potilasta vuodessa. Suolistosyövät ovat meillä kolmanneksi yleisin syöpätauti ja toiseksi yleisin syöpäkuolemien aiheuttaja.

Seulonta laskisi suolistosyöpäkuolemien määrää noin 20 prosenttia eli pelastaisi 200 potilasta vuodessa, kertoi lääketieteen tohtori Nea Malila Suomen Syöpärekisteristä Lääkäripäivillä Helsingissä tänään.

Malila kuuluu suolistosyöpäseulonnan asiantuntijaryhmään, joka on laatinut seulontasuunnitelman. Suolistosyöpä on ikääntyvien sairaus. Siksi seulonta aloitetaan 60-69-vuotiaista miehistä ja naisista. Se aloitetaan tänä vuonna Tampereen seudulla.

Tarkoitusta varten perustetaan seulontakeskus Pirkanmaan Syöpäyhdistykseen. -Pilottivaiheessa ei seulota kaikkia 60-69-vuotiaita, vaan kolmea eri ikäryhmää. Kuusi vuotta kestävän alkuvaiheen puolivälissä tehdään väliarvio. Tarkoitus on päättää seulonnan laajentamisesta valtakunnalliseksi, Malila sanoi.

Valtakunnallisen paksu- ja peräsuolen syövän seulontaohjelman kokonaiskustannukset seulottavaa kohden ovat yhteensä noin 15 euroa, jokseenkin saman verran kuin kohdunkaulansyövän seulonnassa. Kustannuksista vastaa pääasiassa tutkittavan kotikunta kuten kohdunkaula- ja rintasyöpäseulonnoissakin.

Adenoomien poistaminen kannattaa


Suolistosyöpien seulonnalla säästetään sekä potilaita että yhteiskunnan kustannuksia. Suolistosyövän esiasteen eli adenooman poistaminen on hyvin kannattavaa, sillä se ehkäisee syövän syntymistä. Seulottavista otetaan jatkotutkimuksiin ne, joiden ulosteesta löytyy verta. Jatkotutkimuksiin joutuu arviolta kaksi prosenttia niistä, jotka ovat saaneet seulontakutsun.

Suolistosyöpien seulonta arvioidaan lähes yhtä tehokkaaksi seulontamuodoksi kuin rintasyöpäseulonta, joka on laskenut tautikuolleisuutta noin 25 prosenttia. Ylivoimaisesti kannattavinta on ollut kohdunkaulansyövän seulonta. Kuolleisuus kohdunkaulansyöpään on vähentynyt 90 prosenttia 60-luvulta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.