Suolistobakteeri osallisena pariinkymmeneen kuolemaan

Heikkokuntoisten vanhusten riesa levinnee eteläisestä Suomesta muualle maahan.

Vaikean suolistobakteerin aiheuttama ripuli on ollut osallisena yli kahdenkymmenen ihmisen kuolemaan eteläisessä Suomessa.

Bakteeri on uhka heikkokuntoisille, pitkäaikaishoidossa oleville ja antibiootteja saaville vanhuksille. Potilaista, joilta bakteeri on löydetty, on kuollut noin kymmenesosa.

Marraskuusta lähtien Varsinais-Suomessa on menehtynyt noin kymmenen vanhusta noin sadasta tartunnan saaneesta. Luvut ovat samat Uudellamaalla. Satakunnasta tautia on löydetty 17 ihmiseltä, heistä kolme on kuollut.

- Suolistobakteeri on ollut osatekijä heikkokuntoisten vanhusten kuolemassa, infektiolääkäri Esa Rintala Satakunnan sairaanhoitopiiristä kertoo.

Kymenlaaksossa tartuntoja on löydetty parikymmentä. Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä bakteeria ei ole vielä havaittu.

- Olemme systemaattisesti hakeneet tartuntoja, mutta yhtään ei ole vielä löytynyt, ylilääkäri Heikki Vuento Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä kertoo.

Bakteeri suoltaa myrkkyä ilman jarruja

Antibioottihoidossa oleville pitkäaikaispotilaille kohtalokkaaksi koituneen ripulin aiheuttaja on clostridium difficile -bakteerin ärhäkkä muoto 027.

Bakteerin uusi muoto tuottaa edeltäjäänsä enemmän suolistomyrkkyä. Tämän vuoksi tartunta on potilaalle rankempi, joskus kohtalokas.

- Tästä bakteerista puuttuu myrkyn tuottoa rajoittava geeni. Tässä on ikään kuin jarrut pois käytöstä myrkynteossa tavalliseen clostridium difficile -bakteeriin verrattuna, vertaa infektiolääkäri Reijo Peltonen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä.

Bakteerin nujertaminen on vaikeaa. Sen levittämät itiöt kestävät hyvin puhdistusaineita

- Pyrimme saamaan bakteerin aisoihin. Tilanne on poikkeuksellinen ja iso haaste sairaalahygienialle, mutta esimerkiksi Uudellamaalla tauti näyttää olevan jo kurissa, Peltonen sano.

Uudellamaalla epidemia on toistaiseksi taltutettu. Professori Martti Vaara sairaanhoitopiiristä uskoo, että on kuitenkin vain ajan kysymys, milloin bakteeri leviää laajemmin myös muualle Suomeen.

Pahin epidemia koettiin Hyvinkäällä, jossa sairastuneita oli 50. Epidemiasta ovat Vaaran mukaan kärsineet Uudellamaalla erityisesti pienet yksiköt. Hän arvioi tartuntojen kokonaismääräksi Suomessa noin 300.

- Epidemia ei pääse enää samoihin mittoihin kuin Hyvinkäällä, koska nyt meillä on mahdollisuus tunnistaa se varhain. Olemme oppineet paremmin pärjäämään tämän uuden vitsauksen kanssa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat