Suolan vähyys lisää sinilevän myrkyllisyyttä

Suolan väheneminen lisää pohjoisen Itämeren myrkyllisiä sinileviä. Suolapitoisuutta laskee ilmastonmuutoksen lisäämä sade. Myös Tanskan salmien kautta tulee vähemmän suolaa.

Turun yliopiston, Åbo Akademin, ammattikorkeakoulu Novian ja brittiläisen Swansean yliopiston tutkimuksessa tutkijat testasivat sinilevien reagoimista matalaan suolaisuuteen. Myrkyllisen sinilevä Anabaenan tuottama myrkky melkein tuplaantui makeammassa vedessä verrattuna murtoveteen. Anabaena myös kasvoi huomattavasti paremmin makeassa vedessä.

Tutkimus antoi viitteitä siitä, että ilmastonmuutos muuttanee sinilevien lajikoostumusta. Tämä voi johtaa siihen, että sinileväkukinnat ovat tulevaisuudessa aiempaa myrkyllisempiä.

Kokeet tehtiin murtovedessä Tvärminnessa Hankoniemellä ja lähes makeassa vedessä Porin Reposaaressa Selkämerellä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat