Mainos

Suolahuone auttaa vain osaa astmaatikoista

(MTV3/Jenni Kivessilta)

Allergia- ja astmaliitto vaatii laatukriteereitä sekä suolahuoneille että hoitajille. Suomessa hoitoa saa lähes 60 paikassa.

Nopeasti yleistyneestä suolahuonehoidosta on tuoreen tutkimuksen mukaan merkittävää apua vain osalle astmaa tai atooppista ihottumaa sairastavista. Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin hoitotutkimus antaa eniten toivoa keuhkoputkien yliärtyvyydestä kärsiville astmaatikoille.

Tutkimus osoittaa suolahuonehoidon käyttökelpoiseksi täydentäväksi hoidoksi potilaille, joiden astma ei pysy lääkityksellä tasapainossa. Näillä potilailla keuhkoputkien yliärtyvyys vähenee suolahuonehoitojakson jälkeen merkittävästi. Suolahuonehoidolla ei kuitenkaan voida korvata astman kortikosteroidihoitoa.

Astmaatikot, joiden astma pysyy tasapainossa lääkityksellä, eivät tutkimuksen mukaan sen sijaan hyödy suolahuonehoidosta.

Suolahuoneiden valvonta puutteellista

Allergia- ja astmaliitto vaatii laatukriteereitä sekä suolahuoneille että hoitajille. Nopeasti yleistynyttä hoitoa saa Suomessa jo lähes 60 paikassa ja määrä kasvaa edelleen nopeasti.

Tutkimuksen mukaan joka toisessa maamme suolahuoneessa henkilökunta ei tiedä huoneen hoito-olosuhteita. Hoitajilla ei esimerkiksi ole käsitystä siitä, paljonko suolaa huoneessa on, tai onko siellä ylipäänsä suolaa.

Suolan määrän hoitohuoneessa on oltava juuri oikea, sillä liian isolla annoksella astmaatikon keuhkputket voivat mennä tukkoon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.