Mainos

Suojelupoliisi varoittaa Kiinan vakoilusta

Suojelupoliisi on MTV:n uutisten tietojen mukaan varoittanut suomalaisyrityksiä Kiinan tiedustelupalvelun harjoittamasta vakoilusta.

Viimeisimmät uutiset kiinalaisvakoilusta tulivat pari viikkoa sitten Etelä-Koreasta. Poliisi tutkii matkapuhelinteknologiaa koskevien tietojen vuotoa Hyundai Syscomm -yrityksestä Kiinaan.

Etelä-Koreassa on viimeisen kuuden vuoden aikana paljastunut 51 vuotoyritystä, joiden rahallinen arvo on yhteensä yli 30 miljardia euroa.

Kiinan vakoilu on ollut esillä monessa muussakin maassa, kuten Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Britanniassa. Suomessakin Suojelupoliisi on pitkään seurannut suomalaisyrityksiin kohdistuvaa Kiinan taloudellisesta vakoilua.

Suomen korkea teknologia kiinnostaa oikotietä kehitykseen hakevaa Kiinan tiedustelupalvelua.

Vääriä papereita löytynyt

MTV:n uutisten tietojen mukaan suojelupoliisi on varoittanut yrityksiä erityisesti kiinalaisista työntekijöistä ja tutkijoista. Suomeen tulleilta työntekijöiltä ja opiskelijoilta on paljastunut vääriä papereita ja opiskelutodistuksia.

Supon mukaan yksi Kiinan tiedustelupalvelun menetelmistä on se, että tiedustelija solutetaan suomalaiseen yritykseen pitkänkin korkeakouluopiskelun kautta.

Suojelupoliisissa ollaan kiinnittänyt huomiota siihen, että niin julkisen kuin yksityisenalan tutkimus- ja kehitystyössä on paljon kiinalaisia.

Vaara myös ulkomaisissa tytäryhtiöissä

Ulkomaalaisviraston mukaan suomessa asuu 2 300 kiinalaista. Kaikki eivät tietenkään ole laittomassa toiminnassa mukana, mutta suojelupoliisin mukaan sellaisiakin mahtuu joukkoon.

Suojelupoliisi ei kommentoi sitä onko vakoilujuttuja poliisitutkinnassa, mutta MTV:n lähteiden mukaan suojelupoliisissa "tongitaan päivittäin kiinalaisten tekemisiä". Vaara piilee myös ulkomaisissa tytäryhtiöissä - erityisesti Kiinassa.

Taloudellisen vakoilun ohella Kiinan tiedustelupalvelu on kiinnostunut Suomessa asuvista kiinalaista toisinajattelijoista.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 15.11.2004)

(Kymmenen uutiset 14.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.