Suojelupoliisi: Vaikutusvaltaisia nuoria yritetään värvätä agenteiksi – ja näin se tapahtuu

Vieraan vallan agentiksi tuleminen ei välttämättä ole tietoista toimintaa, vaan jopa vuosia kestävän tiedustelutoiminnan onnistunut lopputulos.

Suojelupoliisin mukaan vuonna 2016 ulkomailta kohdistui pitkäjänteistä tiedustelutoimintaa suomalaisiin nuoriin vaikuttajiin, joiden arvellaan vuosien päästä olevan merkittävässä asemassa. Tätä on toki ollut aina, mutta Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttarin mukaan trendi on jälleen voimistumaan päin. 

Suojelupoliisi kertoo tuoreessa vuosikirjassaan, kuinka värväysprosessi yleensä tapahtuu, eli kuinka värvätään agentti:

1. Analyysi

Agentin värvääminen alkaa siitä, että on tarve saada luottamuksellista tai salaiseksi luokiteltua tieto, johon ei muutoin päästäisi käsiksi. Tiedusteluasiamies tekee analyysin siitä, millaista tietoa tarvitaan. 

2. Kohteen tunnistaminen 

Analyysin perusteella voidaan todentaa, ketä aletaan värvätä – siis kenellä voi olla pääsy tarvittaviin tietoihin. 

3. Henkilöselvitys

Kun tiedetään, keneltä tietoa haetaan, tehdään tästä kattava selvitys. Selvityksessä muun muassa puntaroidaan värvättävän vahvuuksia, heikkouksia sekä talous- ja perhetilannetta. Tietoja arvioidaan ja puntaroidaan, mitkä ovat mahdollisuudet saada henkilö työskentelemään vieraan valtion hyväksi. 

4. Kontakti

Jos värvättävä koetaan soveltuvaksi agentiksi eli hänen todetaan voivan luovuttaa salaista tietoa eteenpäin, luodaan kontakti. Tämä voi tapahtua usein varsin spontaanisti esimerkiksi urheilutapahtumassa, työhön liittyvissä tapahtumissa, harrastuksessa tai vapaa-ajalla. Henkilöstä tiedetyn perusteella luodaan huolellinen käsikirjoitus sille, kuinka tämä "sattumalta" tapahtuva kontakti luodaan.

5. Ystävyys

Ensikontaktin jälkeen tiedusteluasiamies pyrkii vahvistamaan suhdettaan kohdehenkilöön. Tarkoitus on muodostaa ystävyyssuhde, jossa värvättävä tuntee olonsa huolettomaksi puhua esimerkiksi harmittomista töihin liittyvistä asioista. Värvättävälle saatetaan myös tehdä vastapalveluksia tai antaa lahjoja. 

Ystävyysvaihe voi kestää vuosia, jonka aikana mahdollinen varautuneisuus hälvenee tai mahdollisesti poistuu kokonaan.

6. Värväys

Värväys huipentuu siihen, että tiedusteluasiamies asettaa värvättävän tilanteeseen, jossa tältä edellytetään salassa pidettävän tiedon luovuttamista. Suojelupoliisin mukaan tämä on prosessin vaikein vaihe kummallekin osapuolelle. Jos värvättävä kuitenkin luovuttaa pyydettävät salassa pidettävät tiedot tiedusteluasiamiehellä, tulee hänestä siinä samassa vieraan vallan tiedustelupalvelun agentti.

Supolla tarkkailussa 350 henkilöä 2:01

Lue myös:

    Uusimmat