Mainos

Suojeluohjelmien aikataulu petti

Kansallisissa suojeluohjelmissa olevien yksityismaiden hankkiminen valtiolle ei onnistunut viime vuoden loppuun mennessä ympäristöhallinnon tavoitteista huolimatta. Pahiten työ on kesken Länsi- ja Lounais-Suomessa.

Suojeluohjelmien selvästi ennakoitua hitaampi toteutuminen synnyttää nyt erikoisia tilanteita, kun samanlaisia kohteita suojellaan myös vapaaehtoisin toimin. Tänä vuonna vapaaehtoiseen Metso-ohjelmaan (Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma) on käytettävissä ensimmäisen kerran enemmän rahaa kuin vanhojen isojen suojeluohjelmien toteuttamiseen.

Yksityismaille alkoi syntyä 70- luvulta lähtien erilaisia suojeluohjelmia toinen toisensa perään. Suma paisui hallitsemattomaksi, kunnes vuonna 1996 hallitus päätti vauhdittaa alueiden hankkimista isolla rahoituspaketilla. MTV:n uutisten keräämien tietojen mukaan noin kymmenkunta prosenttia, 25 000 hehtaaria suojeluohjelmissa olevia yksityismaita on yhä perustamatta. Vaikein tilanne on soidensuojelu- lintuvesi- ja rantojensuojeluohjelmissa sekä natura -alueilla.

Erilaisiin suojeluohjelmiin otettujen alueiden hidas toteutuminen on synnyttänyt erikoisia tilanteita. Suojeluohjelmat eivät innosta maanomistajia, mutta samaan aikaan he ovat kiinnostuneita suojelemaan saman alueen vapaaehtoista tietä.

Ympäristöministeriöstä myönnettiin MTV:n uutisille suoraan, että tilanne ja makaaberi, irvokas. Pahimmillaan suojelu pitääkin toteuttaa vanhoilla alueilla tuhansilla hehtaareilla pakkolunastuksella. Niitä on tehty yli 60 ja saman verran on vireillä.

Tähän asti valtionrahaa on ollut enemmän vanhojen suojeluohjelmien toteuttamiseen, mutta tänä vuonna vapaaehtoinen Metso-ohjelma saa jo selvästi enemmän.

(MTV3)

Katso Keimo Lehtiniemen juttu Joensuusta (Kymmenen uutiset 9.1.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.