Suojelukohteen remontti vanhan talon ehdoilla, osa 3

Ennen töiden aloittamista Nälkälinnan väki piti suunnittelijoiden kanssa palaverin aivan kuten muissakin rakennuskohteissa nykyään tehdään. Siinä käytiin läpi itse kunkin toiveet ja tavoitteet ja pohdittiin asiantuntijoiden kanssa, millä tavalla ne on mahdollista teknisesti toteuttaa. Vanha talo on aina arvoitus, joten viimeisen päälle ei suunnitelmia pystytty tässä vaiheessa vielä lukkoon lyömään.

Kuinka rakennuttajat voivat sitten parhaiten auttaa rakennesuunnittelijaa sekä omaa asiaansa? Rakenteiden avaaminen sopivista paikoista auttaa suunnittelua paljon. Nälkälinna on osin hirrestä, osin tiilestä ja seissyt pitkään kylmänä: tiili ei juuri muutu, ellei siihen pääse kosteutta; hirsi sen sijaan reagoi lämpötilan vaihteluun. Avaamisen yhteydessä nähdään monen muun asian lisäksi rakenteiden kunto ja voidaan myös jo alustavasti päätellä, mikä käytetyistä materiaaleista korvataan ja mikä käytetään uudelleen.

Esimerkiksi hirsirakenteisesta välipohjasta löytyi eristeenä käytettyä turvetta: se on hoitanut asiansa hyvin jo vuosikymmenien ajan, eikä tätä luonnonmateriaalia ehkä välttämättä tarvi korvata uudemmilla aineilla.

Päärakennukseen tulee neljä huoneistoa - kaksi kaksiota ja kaksi yksiötä. Seiniä ja aukkoja joudutaan siirtämään paikoin tuntuvastikin; sen sijaan muurit pidetään pääosin ennallaan. Sähkö- ja LVI-vedot vaativat tietysti omat tilajärjestelynsä.

Pois heitettävien listalle sen sijaan joutuvat varmasti aikansa eläneet, puiset ilmanvaihtohormit sekä valurautaiset viemäriputket.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja