Suojaudu ukkoselta oikein

Suomessa myrskyää nyt oikein olan takaa, olethan varmasti varautunut?

Myrskyt ovat katkoneet sähköjä ja sytyttäneet tulipaloja ympäri maata, joten nyt jos koskaan on aika kiinnittää huomiota ukkoselta suojautumiseen.

Helpoin tapa suojata koti on tietenkin vetää töpselit pois seinistä - tämä kuitenkin edellyttää sitä, että olet kotona ja tiedät, että ukonilma on alkamassa. Usein sähkölaitteet ovat myös kiinteästi asennettuja, joten niiden irrottaminen ei onnistu.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton mukaan sähkölaitteet sietävät nykyään heikommin ylijännitteitä kuin ennen. Tiesitkö esimerkiksi, että uusi taulutelevisiosi on herkempi ukkosen aiheuttamille ongelmille kuin vanha putkimalli? Myös tietoverkkoon kytkettävät modeemit ja kaikki elektroniikkaa sisältävät koneet ovat erityisessä vaarassa.

Sähköala.fi-sivuston kertoo myös, että paras tapa suojautua myrskyltä on suojata laitteet ylijännitesuojilla, jotka ohjaavat sähköverkon kautta saapuneet ylijännitteet maahan ja estävät laitteiden vahingoittumisen. Rakennuksen pääkeskukseen kiinteästi asennettavaa suojaa voidaan vielä täydentää pistorasiaan asennettavalla lisäsuojalla.

Älä kuitenkaan luota vain pistorasiaan asennettaviin suojiin, sillä ne eivät yksin riitä pelastamaan laitteitasi suuremmilta ylijännitteiltä.

Huolehdi itsestäsi myös kodin ulkopuolella

Jos et ole ukonilman sattuessa asuntosi tai muun rakennuksen lähettyvillä, Ilmatieteenlaitos neuvoo suuntaamaan seuraavaksi autoon, asuntovaunuun tai katettuun metalliveneeseen. Niiden metallikuoren ansiosta sähkövirta ei tunkeudu sisälle. Älä kuitenkaan koske esimerkiksi autoradioon tai korin metalliosiin.

Ukkosen yllättäessä ajoreissulla, autoa ei tarvitse pysäyttää, mutta jos salama iskee, tarkista ajoneuvon renkaiden kunto. Huomioithan myös, että uudemmissa autoissa tuulilasi on suurempi, jolloin osa katosta voi olla lasia, joka ei suojaa sinua ukkoselta. Etsi silloin itsellesi parempi piilopaikka ukonilmalle.

Jos et pääse sopivasti talon, auton tai veneen suojiin, pysyttele suuren puun lähettyvillä. Älä kuitenkaan mene suoraan sen alle, sillä mikä suojaa sateelta, ei aina suojaa ukkoselta. Esimerkiksi sateenvarjo toimii suoraan ukkosenjohtimena - on siis parempi kastua.

Vältä myös korkeita paikkoja ja rannan vesirajaa, sillä niihin ukkonen iskee varmimmin.

Lähteet: Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL Oy, Ilmatieteenlaitos

Kuvat: Colourbox

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat