Suojaa kotisi lomasi ajaksi

Kesä on varkaiden kulta-aikaa, kun kodit ovat viikkoja tyhjillään. Heinäkuussa ei kuitenkaan tilastojen mukaan tehdä kovin paljon tavallista enemmän murtoja. Sen sijaan loppukesällä koteihin murtaudutaan eniten. Pimeimmät talvikuukaudet ovat rauhallisimpia.

- Kesällä on oltava varuillaan, koska murrot ovat silloin helpoimpia, Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen muistuttaa.

Kotimurtoja on jo vuosia tehty noin 10 000 vuodessa, kun samaan aikaan yritysmurrot ovat vähentyneet puoleen kymmenessä vuodessa. Yritykset ovat viime vuosina alkaneet suojautua paremmin, ja varkaat tietävät sen. Kasvava huumerikollisuus kannustaa käyttäjiä hankkimaan tavallista, kodeista löytyvää tavaraa.

- Huumausainemarkkinoille on pesiytynyt käytäntö, jossa varastettu tavara voidaan vaihtaa suoraan huumeeseen. Varastetulla cd-soittimella voi käydä suoraan huumekauppaa, Pänkäläinen kertoo.

Kuiva piha paljastaa

Vakuutusyhtiöiden Keskusliitto on listannut ohjeita niille, joiden koti jää tyhjäksi lomalla: Naapuria tai ystävää kannattaa pyytää tyhjentämään postilaatikko ja kastelemaan samalla pihamaa, sillä kulottunut piha saattaa paljastaa poissaolon. Naapuruston tulee seurata alueella liikkuvia. Sisävalot saa syttymään iltaisin ajastimella. Puhelinvastaajassa ei pidä kertoa poissaolosta. Ovet on viisainta panna takalukkoon ja ikkunat hyvin kiinni.

Pänkäläinen suosittelee myös, että kodin arvokkaimmat tavarat merkittäisiin. Merkintävälineitä saa vakuutusyhtiöistä lainaksi. Vakuutusyhtiöt muistuttavat vielä, että kotia saattavat uhata muutkin vaarat loman aikana. Sähkölaitteiden virta pitää muistaa katkaista lähtiessä ja palovaroitin tarkistaa. Hanat pitää muistaa sulkea.

MTV3-STT

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja