Mainos

Suojaa iho ja silmät – UV-säteily voimistumassa

Sää lämpenee ja samalla auringon ultraviolettisäteily voimistuu jo viikonlopun aikana.

UV-säteilyn ennustetaan voimistuvan viikonloppuna auringon paistaessa. Lauantaina UV-indeksi voi olla laajalti 4, sunnuntaina ja alkuviikolla jo 5 etenkin maan eteläosassa ja idässä.

UV-säteilyltä on syytä suojautua, kun UV-indeksi on 3 tai korkeampi. Lukemissa 3-5 UV-säteily luokitellaan kohtalaiseksi, lukemilla 6-7 voimakkaaksi.

– Iho on hyvä suojata kunnolla nyt alkavan lämpimän jakson aikana, sillä osassa maata ollaan jo lähellä voimakasta UV-säteilyä. Talven jäljiltä iho on kalpea ja palaa helposti, toteaa MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Ihoa voi suojata peittävillä vaatteilla, aurinkorasvoilla ja välttämällä auringossa oloa. Myös silmät tulee suojata UV-säteilyltä. Lasten silmän mykiö päästää lävitseen enemmän UV-säteilyä kuin aikuisen. Silmät voi suojata käyttämällä varjostavaa hattua ja aurinkolaseja.

Yleisimmät ihosyövät, joilla on selvä yhteys UV-säteilyyn, ovat tyvisolusyöpä, okasolusyöpä ja tummasolusyöpä eli melanooma. Iho ei unohda saamaansa UV-säteilyä, vaan säteilyn vaikutukset kertyvät ihon muistiin koko eliniän ajan. Varsinkin lapsen ihon suojelu toistuvilta palamisilta alentaa aikuisiän ihosyöpäriskiä oleellisesti. Liiallinen UV-säteily myös vanhentaa ihoa ennenaikaisesti.

Melanooma on yleistymässä Suomessa. Vuonna 2020 ihosyövistä vaarallisimpaan eli melanoomaan arvioidaan sairastuvan noin 2000 ihmistä vuodessa. Se on noin puolitoista kertaa enemmän kuin nykyään.

Lähteet: Ilmatieteen laitos, Syöpäjärjestöt ja Säteilyturvakeskus STUK

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.