Mainos

Sunnuntaisuomalainen: Suomessa on alkoholikatastrofi

Alkoholiperäiset kuolemat aiheuttavat yhteiskunnalle noin miljardin euron kustannukset vuosittain. Nuoret ovat sen sijaan aiempaa raittiimpia.

Suomi menettää alkoholin takia menetetään ennenaikaisesti joka vuosi noin 25 000 elinvuotta. Asiasta kirjoittaa Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen.

Miehet menettävät alkoholin takia lähes tuplasti elinvuosia naisiin verrattuna. Naisten tilanne on kuitenkin heikentynyt, ja naiset menettävät elinvuosiaan noin kaksi kertaa enemmän kuin 1980-luvulla. Näin on käynyt joka viidennessä Suomen kunnassa.

Vielä julkaisemattoman Itä-Suomen yliopiston PYLL-tutkimuksen (Potential Years of Life Lost) mukaan voidaan puhua alkoholikatastrofista.

Suomalaisaikuisten alkoholinkäyttö on kolminkertaistunut 40 vuodessa. Vuonna 2012 alkoholin kulutus laski pitkään aikaan alle kymmeneen litraan, 9,6 litraan. Täysin raittiita aikuisia ei juuri ole.

Nuoret juovat aikuisia vähemmän

Suomalaisnuorten alkoholinkäyttö taas on vähentynyt jo 15 vuoden ajan. Enää alle puolet 16-vuotiaista juo kuukausittain alkoholia, kun 1990-luvun lopussa näin teki noin 60 % nuorista.

Täysin raittiita on jo runsas neljännes 16-vuotiaista.

Nuorten vähentynyt alkoholinkäyttö näkyy aikuisten kuolintilastoissa vasta 10-15 vuoden päästä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.