Mainos

Sunnuntaisuomalainen: Suomessa löytyy superbakteeri kerran kuussa

Suomessa löydetään keskimäärin kerran kuussa potilas, jolla on antibiooteille vastustuskykyinen superbakteeri. Vielä viisi vuotta sitten tällaisia bakteereita ei tavattu Suomessa lainkaan, kertoo Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalainen.

Viime vuosina kehitetyistä antibiooteista ei ole ollut superbakteerien nujertajiksi. Tarvitaan vähintään 10 vuotta ja miljardeja dollareita, jotta superbakteerit pystytään kukistamaan.

Maailman terveysjärjestö WHO pitää vastustuskykyisiä mikrobeja yhtenä kolmesta suurimmasta maailmanlaajuisesta uhasta ihmiskunnan terveydelle.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen laboratorionjohtaja Jari Jalava myöntää, että pahimmillaan superbakteerit voivat saattaa meidät takaisin aikaan, joka oli ennen antibioottien keksimistä. Eli aikaan, jolloin ihmiset kuolivat bakteereihin, kun lääkitystä ei yksinkertaisesti ollut.

– Maapallolla edetään tätä kohden, valitettavasti. Kuolemantapaukset ovat jo tosiasioita esimerkiksi Kreikassa ja Intiassa, Jalava toteaa Sunnuntaisuomalaisessa.

Suomessa tapaukset ovat olleet yksittäisiä. Jalava uskoo näin olevan jatkossakin.

– Meillä on hyvä sairaalahygienia ja laboratoriomme ovat varautuneet tilanteeseen hyvin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.