Sundqvist ei konsultoinut demareita, sanoo Lipponen

SDP:n entinen puoluejohtaja ja STS-pankin entinen johtaja Ulf Sundqvist ei ole konsultoinut sosiaalidemokraattista puoluetta vaalirahoituksesta, sanoi pääministeri Paavo Lipponen (sd.) tänään.

Lipposen mukaan puolue on käyttänyt Sundqvistia asiantuntijana energiapoliittisissa kysymyksissä ja Pohjoismaiden ja Itämeren yhteistyössä.
STS-säätiön asioihin SDP:llä ei ole sanomista, puolueella ei ole taloudellisia suhteita säätiöön, eikä säätiö ole tukenut puoluetta millään lailla, pääministeri painotti.

Pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa Lipponen toisti, että tapaus on tutkittava kiihkottomasti.
-Hallitus ei voi lähteä siitä, että pitää keksiä ne perusteet jolla sopimus vahingonkorvausten sovittelemisesta voitaisiin purkaa, Lipponen sanoi.

Arsenalin ja Sundqvistin sopimuksen purkaminen on Lipposen mukaan mahdollista, jos poliisin selvityksissä ilmenee jokin peruste sille.

Lipponen näki tapauksessa piirteitä siitä, että käsitteitä halutaan tarkoituksella sotkea.

-Sotketaan rikosasiat, sotketaan takaajan, velallisen ja vahingonkorvausvelvollisen vastuut ja käsittely toisiinsa. Mitä tulee asian moraaliin, tässä on ollut meneteltävä kuten lait ja säädökset määräävät. Jos niitä voidaan käyttää väärin vastoin kansalaisten oikeustajua, niin silloin pitää muuttaa näitä säädöksiä, Lipponen sanoi.

Emuun tunkua

Lipposen mielestä Sundqvist-tapaus ei ole vahingoittanut hallituksen kykyä hoitaa tärkeitä tehtäviä, kuten Emu-jäsenyyden valmistelua ja tuponeuvottelujen edistämistä.

Lontoossa äskettäin vieraillut Lipponen arvioi Britannian vielä liittyvän talous- ja rahaliittoon.
-Sekä hallitus että keskuspankki ovat periaatteessa sillä linjalla, että Emuun ollaan menossa.

Ennen jäsenyyttä Britanniassa kuitenkin tarvitaan kansanäänestys tai uudet vaalit, Lipponen totesi. Pääministeri Tony Blair painotti Lipposelle, että elinkeinoelämän kannat ovat hyvin ratkaisevia. Lipponen totesi Suomen ja SDP:n olevan Emu-kannassaan samassa linjassa kuin pääosa EU-maiden keskihakuisista puolueista. -Euroopassa on minusta mielenkiintoista, että keskihakuisten voimien, sekä sosiaalidemokraattien että porvarien Emu-näkemykset ovat aika yhteneväisiä, Lipponen arvioi.

Näihin Lipponen luki muiden muassa Saksan ja Italian. Poikkeuksena on pääministerin mielestä lähinnä Britannia, jossa konservatiivit vastustavat Emua.
-Ruotsissa maltillinen kokoomus on Emun kannalla - sosiaalidemokraatit vielä selkeämmin kuin labour liikkumassa Emun suuntaan. Kysymys on siellä ajasta. Me emme missään tapauksessa poikkea EU:n sosiaalidemokraattien yleisestä linjasta.

Keskustalla kylmän sodan asenteita

Lipponen ei suostunut näkemään läheisessä keskusteluyhteydessään Saksan liittokanslerin Helmut Kohliin mitään ongelmaa.
-Keskustassa on kylmän sodan ajalta jäänyt asenne. Ollaan ikään kuin Pavlovin koiria ja kun puhutaan Saksasta aletaan heti erittämään, että meillä ei voisi olla normaalit suhteet Saksan johtoon, Lipponen vastasi Ilkan päätoimittaja Kari Hokkasen (kesk.) esittämään kysymykseen.

Lipponen sanoi käyneensä hyvin avoimia perusteellisia keskusteluja Kohlin kanssa.
-Minun pyrkimykseni on ollut Suomen edun nimissä kehittää suhteita kaikkiin merkittäviin Euroopan unionin maihin. Tärkeitä ovat myös henkilökohtaiset suhteet, Lipponen sanoi, mutta ei katsonut, että hänellä olisi mitenkään erityistä suhdetta Kohliin.

Lipponen piti tärkeänä, että Suomen johto voi suoraan keskustella johtavien maiden kanssa itselleen tärkeistä asioista.
-Ajatellaan suhteita Venäjään, EU:n laajentumista, miten Baltian maita kohdellaan ja turvallisuutta täällä Itämeren piirissä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat