Mainos

Sumatrasta löytyi 10 joukkohautaa

Pohjois-Sumatrasta on löytynyt 10 joukkohautaa, kertoi indonesialaisen asianajajajärjestön edustaja keskiviikkona. Riippumattoman Lakiapusäätiön paikallisjohtajan Abdurrahman Yacobin mukaan kolme joukkohautaa on löydetty Acehin maakunnasta, jossa käytiin 1990-luvun alussa taisteluja maan armeijan ja keskushallintoa vastustavien välillä.

Yacob kertoi, että haudoissa uskotaan olevan satoja ruumiita. Järjestö haluaa kaivaa ruumiit haudoista armeijan ja riippumattomien kansainvälisten tarkkailijoiden läsnäollessa. Yacobin mukaan järjestö suunnittelee myös valtion haastamista oikeuteen Acehin asukkaiden puolesta.

Ummat Muslim -viikkolehti puolestaan arvioi, että haudoissa on 1 000-1 420 ruumista. Armeija ei ole kommentoinut väitteitä.

Lähes 40 000 kadonnutta

Pohjois-Sumatrasta ilmestyvän Waspeda-sanomalehden mukaan alueella toimivat kansalaisjärjestöt ovat arvioineet, että kuluneen vuosikymmenen aikana Acehissa on kadonnut noin 39 000 ihmistä. Acehin alueella asuu noin 170 000 ihmistä.

Waspedan mukaan suurin osa ihmisistä katosi vuosien 1991-1992 aikana, jolloin armeija aloitti punaiseksi verkoksi kutsumansa operaation taltuttaakseen kapinoitsijat. Väkivalta Acehissa jatkuu edelleen, ja alueella loukataan toistuvasti ihmisoikeuksia.

Viikonvaihteessa uutistoimisto Antara kertoi, että Acehin kuvernööri Syamsuddin Mahmud on kirjoittanut presidentti Jusuf Habibielle, jotta sotilastoimet Acehissa lopetettaisiin. Myös kansanedustajat ovat vedonneet hallitukseen sekä armeijaan, jotta armeija vetäytyisi maakunnasta.

Acehilaiset ovat aina korostaneet itsenäisyyttään: siirtomaa-aikana acehilaiset taistelivat myös hollantilaisten hallintoa vastaan. Historiallisista syistä Acehilla on maan pääkaupungin Jakartan sekä jaavalaisen Yogyakartan kaupungin tavoin erityisasema, joka ei asiantuntijoiden mukaan kuitenkin merkitse käytännössä paljoakaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.