Mainos

Sumatran maanjäristys surmannut tuhansia

Sumatran saaren rannikolla lauantain ja sunnuntain välisenä yönä olleen suuren maanjäristyksen nostattamat hyökyaallot ovat surmanneet yli 11 300 ihmistä. Tuhoja on raportoitu muun muassa Intiasta, Thaimaasta, Sri Lankasta ja Indonesiasta.

Hyökyaallot tehneet tuhojaan mm. Intiassa.

Yli 11 300 ihmistä on kuollut maanjäristyksen synnyttämissä hyökyaalloissa Kaakkois-Aasiassa. Järistyksen keskipiste oli Intian valtameressä lähellä Sumatran saarta. Suurimmat tuhot syntyivät Sri Lankassa, Intiassa, Thaimaassa ja Indonesiassa. Tuhot vaikeuttavat miljoonien ihmisten elämää, sillä onnettomuusalueella turistikausi on vilkkaimmillaan.

Järistyksen voimakkuus oli Yhdysvaltalaisen USGS-tutkimuslaitoksen mukaan jopa 8,9 Richterin asteikolla eli viidenneksi voimakkain sitten vuoden 1900.

Uhrien joukossa myös ulkomaalaisia

Viranomaiset kertovat, että Sri Lankassa on kuollut 4 300 ihmistä. Thaimaassa kuolleita on 310, Intiassa noin 3 200 ja Indonesiassa 4 400. Intiassa lisäksi satoja kalastajia on kateissa.

Sri Lankaan on julistettu hätätila ja presidentti Chandrika Kumaratunga on pyytänyt kansainvälistä apua.

Indonesiassa on kuollut maan terveysministerin mukaan lähes 1 900 ihmistä. Thaimassa kuolleita kerrotaan olevan noin 260 ja loukkaantuneita yli 5 000. Hyökyaallot aiheuttivat tuhoa Thaimaassa länsirannikon turistialueilla. Eteläiset maakunnat on määrätty evakuoitaviksi.

Thaimaan terveysministeriön edustaja on kertonut paikalliselle tv-asemalle, että kuolonuhrien joukossa on myös ulkomaalaisia. Aiemmin uutistoimisto Itar-Tass kertoi, että venäläisiä matkailijoita on kuollut ainakin Phuketin lomasaarella. Uutistoimistolla ei kuitenkaan ollut tietoa venäläisuhrien määrästä.

Malediiveillä ainakin 10 ihmistä on kuollut ja 30 loukkaantunut, kertoo hallituksen edustaja. Raportteja tuhoista on myös Bangladeshin rannikolta ja Malesiasta.

Malediivien lomakohteessa suurta tuhoa

Intian valtamerellä sijaitseva Malediivien lomaparatiisi on myös osunut Sumatran suunnalta tulleen hyökyaallon tielle. Hallituksen edustaja Ahmed Shaheed kertoi aamupäivällä, että kaksi kolmasosaa pääkaupungista Malesta on tulvaveden varassa.

- Tuho on melkoista. Saari on paikoitellen vain metrin merenpinnan yläpuolella, ja 1,3 metriä korkeat aallot pyyhkäisivät ylitsemme, Shaheed sanoi.

Sri Lankan viranomaiset kertoivat, että Malediivien lentokenttä on myös tulvaveden alla ja että kenttä on suljettu toistaiseksi liikenteeltä.

(MTV3-AFP-STT-Reuters)

(Kymmenen uutiset 26.12.2004)

Maanjäristys on alustavasti arvioitu voimakkuudeltaan peräti 8,9 ricteriksi. Helsingin yliopiston seismologian laitoksen mukaan näin voimakasta järistystä ei ole sattunut 40 vuoteen.
(Seitsemän uutiset 26.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.