Suljetun diktatuurin julkisuuskuva säröilee pahasti: Pohjois-Korealla on suuri, julkinen salaisuus, jota maa ei myönnä kenellekään

Pohjois-Koreassa sosialismi tarkoittaa lähinnä vain iskulauseita, kertoo tietokirjailija Mika Mäkeläinen. Mäkeläisen mukaan maassa rehottaa markkinatalous, vaikkei siitä hiiskuta ulkomaille.

Mäkeläisen mukaan markkinatalous alkoi Pohjois-Koreassa maanalaisena toimintana 1990-luvun nälänhädän jälkeen.

– Nykyään se on aika pitkälti tunnustettua, sillä hallinto on huomannut, että ilman markkinataloutta ei tulla toimeen. Koko maa olisi romahtanut, jos vapaita markkinoita ei olisi syntynyt, Mäkeläinen kertoo.

Pohjois-Koreassa ihmiset siis myyvät tuotteita vapaasti kauppahalleissa ja markkinatoreilla. Siellä myydään pääasiassa Kiinasta tuotua kulutustavaraa ja pohjoiskorealaisten itsensä tekemiä tuotteita.

Mäkeläinen sanoo, että markkinatalous on maata hallitsevalle diktatuurille kiusallinen asia.

– Siksi sitä ei haluta tunnustaa edes kotimaassa, saati sitten ulkomailla.

Julkisuuskuva säröilee

Pohjois-Korean diktatuuri kertoo kansalaisille heidän elävän maailman parhaassa maassa. Maan hallinnon mukaan muussa maassa eletään nälänhädän ja kaaoksen keskellä.

– Pohjoiskorealaiset ovat saaneet viime vuosina eteläkorealaisen median kautta lisätietoa siitä, että kaikki mitä heille kerrotaan ei välttämättä pidä paikkaansa. He itse asiassa ymmärtävät, että Etelä-Koreassa eletään materiaalisesti todella paljon vauraampaa elämää, Mäkeläinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat