Mainos

Suljetun diktatuurin julkisuuskuva säröilee pahasti: Pohjois-Korealla on suuri, julkinen salaisuus, jota maa ei myönnä kenellekään

4:06
Videolla tietokirjailija ja toimittaja Mika Mäkeläinen kertoo muun muassa, kuinka pitkään Pohjois-Korea voi pitää ulkomaailman loitolla.

Pohjois-Koreassa sosialismi tarkoittaa lähinnä vain iskulauseita, kertoo tietokirjailija Mika Mäkeläinen. Mäkeläisen mukaan maassa rehottaa markkinatalous, vaikkei siitä hiiskuta ulkomaille.

Mäkeläisen mukaan markkinatalous alkoi Pohjois-Koreassa maanalaisena toimintana 1990-luvun nälänhädän jälkeen.

– Nykyään se on aika pitkälti tunnustettua, sillä hallinto on huomannut, että ilman markkinataloutta ei tulla toimeen. Koko maa olisi romahtanut, jos vapaita markkinoita ei olisi syntynyt, Mäkeläinen kertoo.

Pohjois-Koreassa ihmiset siis myyvät tuotteita vapaasti kauppahalleissa ja markkinatoreilla. Siellä myydään pääasiassa Kiinasta tuotua kulutustavaraa ja pohjoiskorealaisten itsensä tekemiä tuotteita.

Mäkeläinen sanoo, että markkinatalous on maata hallitsevalle diktatuurille kiusallinen asia.

– Siksi sitä ei haluta tunnustaa edes kotimaassa, saati sitten ulkomailla.

Julkisuuskuva säröilee

Pohjois-Korean diktatuuri kertoo kansalaisille heidän elävän maailman parhaassa maassa. Maan hallinnon mukaan muussa maassa eletään nälänhädän ja kaaoksen keskellä.

– Pohjoiskorealaiset ovat saaneet viime vuosina eteläkorealaisen median kautta lisätietoa siitä, että kaikki mitä heille kerrotaan ei välttämättä pidä paikkaansa. He itse asiassa ymmärtävät, että Etelä-Koreassa eletään materiaalisesti todella paljon vauraampaa elämää, Mäkeläinen sanoo.

Lisää aiheesta

  Aiemmat livelähetykset

  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja