Mainos

Sukupuolten välinen palkkaero pysytteli paikallaan

Palkansaajien keskimääräinen kuukausiansio oli pari vuotta sitten noin 2500 euroa. Naisten ansiot jäävät kuitenkin noin 80 prosenttiin miesten tuloista.

Sukupuolten välisessä palkkaerossa ei tilastojen valossa ole viime vuosina ole tapahtunut sen suurempaa muutosta. Miesten ja naisten välinen palkkaero on pysynyt 2000-luvulla lähes ennallaan, kun tarkastellaan kokoaikaisten palkansaajien ansioita.

Vuonna 2005 naisten ansiot olivat miesten ansioista lähes 81 prosenttia. Vuonna 2001 ne olivat lähempänä 80 prosenttia, ilmenee Tilastokeskuksen julkistamasta vuosien 2004-2005 palkkarakennetilastosta. Vuosien 2004 ja 2005 välillä ansioero ei muuttunut ollenkaan.

Ansioaukkoon sukupuolten välillä vaikuttaa muun muassa naisten ja miesten sijoittuminen erilaisiin tehtäviin.

Kokonaispalkkaero kapeni valtiolla

Vuonna 2005 kymmenys kaikista kokoaikaisista palkansaajista ansaitsi enemmän kuin 3741 euroa. Vastaavasti 10 prosenttia ansaitsi vähemmän kuin 1656 euroa. Eniten tienaavien ja vähiten tienaavien ansioero kasvoi edellisvuodesta reilun prosenttiyksikön.

Ero paisui eniten eli 2,5 prosenttiyksikköä kuntasektorilla. Valtion palkansaajien ansioerot sen sijaan kaventuivat edelliseen vuoteen verrattuna lähes 4 prosenttiyksikköä. Yksityisellä työnantajasektorilla ero kasvoi noin prosenttiyksikön.

Työelämän eri sektoreiden ansiokehityserot selittyvät Tilastokeskuksen mukaan eri suuruisilla sopimuskorotuksilla ja palkansaajarakenteessa tapahtuneilla muutoksilla. Näitä muutoksia ovat muun muassa eläköityminen ja työllisyyden lisääntyminen tietyissä palkansaajaryhmissä.

Kaikkiaan kokoaikaisten palkansaajien keskimääräinen kuukausiansio oli vuoden 2005 viimeisellä neljänneksellä 2555 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.