Mainos

Sukupuolitaudit riesana Venäjällä

Sukupuolitautien räjähdysmäistä kasvua ei ole saatu vieläkään talttumaan Venäjällä. Tilannetta hankaloittaa se, että potilaat eivät hakeudu hoitoon monenlaisten pelkojensa vuoksi. Toisaalta hoitokin on edelleen retuperällä. Pietarissa kuppatapauksia rekisteröitiin viime vuona noin 11 000 eli lähes sata kertaa enemmän kuin Suomessa. Todellisuudessa tilanne on vielä pahempi.

Pietarin sukupuolitautien poliklinikka sijaitsee entisessä luostarissa. Sairaalassa on itse asiassa kaksi eri maailmaa: maksullinen ja maksuton osasto. Ilmaispalvelun puolella välineistö on vanhanaikaista ja hygienia heikkoa. Ainoa ylpeydenaihe on se, että osastolla on ollut varaa hankkia kertakäyttöpiikkejä. Kaikki muu välineistö, kuten koeputket, käytetään moneen kertaan. Tutkimusvälineistö puhdistetaan sairaalan pesulassa alkeellisissa olosuhteissa.

Maksullisella osastolla on huomattavasti siistimpää. Koko tutkimusvälineistö on kertakäyttöistä. Tutkimusmenetelmät sen sijaan ovat täälläkin vanhanaikaisia. Sairaalalla ei ole varaa omaksua uusimpia taudinmääritysmetodeja, niinpä näytteet ovat epätarkkoja ja epäluotettavia.

Diagnostiikan puutteiden vuoksi sairaalassa ei edes yritetä määritellä klamydiaa. Toisaalta jo pelkästään kuppa ja tippuri työllistävät sairaalaa yllinkyllin. Viime vuonna Pietarissa todettiin 11 000 syfilis- eli kuppatapausta, mikä on lähes sata kertaa enemmän kuin Suomessa, missä kuppatartuntoja oli vajaa 200.

Tippuritapauksia oli lähes 9000 eli sekin on 50 kertaa yleisempää kuin Suomessa. Todellisuudessa tilanne on vielä kahta kauheampi, sillä puolet todetuista tartunnoista jää rekisteröimättä, arvioi sairaalan ylilääkäri Tatjana Smirnova. Viime vuosina yleistyneet yksityisklinikat kun eivät raportoi viranomaisille tartuntoja.

Vielä kahdeksan vuotta sitten Pietarissa oli kuppatapuksia vajaat 400 ja nyt siis toistakymmentätuhatta. Kasvun syynä pidetään seksuaalista vapautumista. Sukupuolivalistus ei ole kuitenkaan seuraanut aikaansa. Muunmuassa kondomien käyttö on edelleen vähäistä. Toinen syy on se, että tartunnan saaneet eivät hakeudu hoitoon ajoissa ja levittävät entisestään tautia. Syynä vitkasteluun on pelko joutumiesta epäilyttäviin rekistereihin. Myös sairaaloiden heikko hoito ja hygienia pelottavat ihmisiä.
(MTV3/Outi Parikka)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.