Mainos

Sukupuolineutraalin avioliittolain haluaa Suomeen 76 kansanedustajaa

Puoluerajat ylittävä ryhmä on tänään jättänyt eduskuntaan lakialoitteen sukupuolineutraalista avioliittolaista. Ryhmä itse kutsuu lakialoitetta tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi.

Mukana on 76 kansanedustajaa vihreistä, kokoomuksesta, vasemmistoliitosta, sdp:stä, ja rkp:stä. Antti Kaikkonen on ainoa keskustalainen aloitteen allekirjoittaja.

Joukosta ei löydy yhtäkään perussuomalaisten kansanedustajaa, vaikka vielä viime keväänä esimerkiksi Arja Juvonen, Kauko Tuupainen ja Johanna Jurva ilmoittivat MTV3:n vaalikonevastauksissa kannattavansa sukupuolineutraalia avioliittolakia. Joukosta on matkan varrella livennyt myös keskustan kansanedustajia.

Aloitteessa esitetään avioliittolain muuttamista niin, että myös samaa sukupuolta olevat parit voisivat mennä naimisiin. Samalla mahdollisuus solmia uusia rekisteröityjä parisuhteita päättyisi.

Aloitteessa ei esitetä muutoksia uskonnollisten yhdyskuntien vihkimisoikeuteen, eli kirkot saisivat itse päättää siitä, keitä ne haluavat vihkiä.

Alun perin aloitteeseen oli tarkoitus saada vähintään sadan kansanedustajan allekirjoitukset, mutta tässä ei onnistuttu.

– Kun keskustelimme asiasta kollegoiden kanssa eduskunnassa, huomasimme, että moni sinänsä kannattaa lakialoitetta, mutta ei halua profiloitua laittamalla nimensä paperiin. Jotkut eivät myöskään asemansa takia halunneet lähteä mukaan; esimerkiksi oikeusministerille tai puhemiehelle allekirjoittaminen olisi vaikeaa, sanoo vihreiden Oras Tynkkynen.

Tynkkynen arvelee, että kun aloite päätyy eduskunnan äänestykseen, voi se hyvinkin saada puolelleen yli sadan kansanedustajan sympatiat. Tämä riittäisi lain voimaan astumiseen. Lakialoite tulee eduskunnan käsittelyyn Tynkkysen arvion mukaan tällä kevätkaudella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.