Mainos

Suklaanhimoa vastaan ei kannata taistella

Tutkijoiden mukaan suklaa ei aiheuta riippuvuutta. Mielihalua vastaan taisteleminen tekee suklaasta kuitenkin entistä houkuttelevampaa.

Suklaan syönnin hallinta tuntuu monen namusuun mielestä ylivoimaiselta. Suklaa ei kuitenkaan aiheuta riippuvuutta, väittää tuore brittitutkimus.

Suklaassa on tiettyjä ainesosia, jotka aiheuttavat mielihyvää aivoissa. Psykologi Peter Rogers kuitenkin korostaa, että monia näistä ainesosista löytyy runsaammin muissa ruokalajeissa, joita ei silti pidetä yhtä houkuttelevina kuin suklaata. Tällaisia ruokia ovat esimerkiksi avokado ja juusto.

- Nämäkään ruoat eivät aiheuta riippuvuutta, vaikka 'suklaaholikot' uskoisivat toisin, Rogers linjaa.

Kielletyn hedelmän vetovoima

Hänen mukaansa suklaan vetovoiman syy ovat niinkin tavalliset ainesosat kuin rasva ja sokeri. Tästä todistaa myös se, että ihmiset pitävät keskimäärin enemmän maitosuklaasta kuin tummasta suklaasta, vaikka tumma suklaa sisältää enemmän "psykoaktiivisia" aineita.

Sosiaaliset normit edellyttävät, että suklaata ei saisi ahmia. Rogers näkeekin suklaan suosion tärkeäksi syyksi niin sanotun kielletyn hedelmän vetovoiman.

- Suklaa voi muuttua ihmisten mielissä kielletyksi nautinnoksi, jolloin sitä himoitaan entistäkin enemmän.

Tutkijan mukaan ei myöskään kannata yrittää vastustaa suklaanhimoa.

- Jos koettaa sinnitellä vastaan, ajautuu ajattelemaan suklaata entistäkin enemmän, ja se muuttuu yhä houkuttelevammaksi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.