Mainos

Suklaan juuret luultua kauempana

Varhaisimmat kaakaojuomat valmistettiin panemalla kaakaon hedelmäliha käymään. Kaakaonsiemenet ja suklaa toimi aikoinaan keskisessä Amerikassa myös valuuttana.

Nykymuotoisen suklaan juuret ovat vähintään 3100 vuoden takana Keski-Amerikassa, olutta muistuttavassa juomassa, kertovat tutkijat.

Tutkijat löysivät Hondurasin Puerto Escondidosta saviastioista tähteitä kemiallisesta seoksesta, jonka alkuperä on kaakaopuussa. Seos määriteltiin aikaan noin 1100 vuotta eKr. Näin ollen kaakaota olisi käytetty ainakin 500 vuotta aiemmin, kuin tähän asti on tiedetty.

Suklaa oli tärkeä luksustuote keskisessä Amerikassa ennen eurooppalaisten valloittajien saapumista. Muun muassa atsteekkien ja mayoyen eliitti käytti kaakaonsiemeniä seremoniallisten juhlajuomien valmistamiseen. Aines toimi myös valuuttana. Kaakaon hyödyntäminen ei kuitenkaan alkanut siinä juoman muodossa, jossa espanjalaiset valloittajat sen oppivat tuntemaan.

Varhaisimmat Puerto Escondidossa nautitut kaakaojuomat valmistettiin panemalla siemeniä ympäröivä hedelmäliha käymään. Antropologi John Henderson Cornellin yliopistosta toteaa, että kaakaojuomia sekoitettiin paljon aiemmin luultua varhemmin ja että suklaan voittokulku alkoi oluenomaisesta juomasta.

Henderson arvelee, että kaakaon ensi hyödyntäminen saattaa ajoittua vielä muutamaa vuosisataa nyt ajoitettua varhaisemmaksi.

Tutkijat kertoivat havainnoistaan Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.