Mainos

Sukeltajien erilaisia työtapoja kummastellaan

Virolais- ja suomalaissukeltajien erilaiset työskentelytavat ovat herättäneet kummastusta Virossa.

Keskiviikkoisen kopteriturman pelastustöissä olevat 15 suomalaista nostivat torstaina vajaassa seitsemässä tunnissa ylös kolme uhria. Virolaisia sukeltajia paikalla on kuusi, ja he toivat pinnalle illalla ja alkuyöstä 3,5 tunnissa kuusi uhria.

Ennen puolta yötä torstaina suomalaissukeltajat nostivat vielä kaksi uhria, ennen kuin sukellustyöt keskeytettiin, ja operaatiota jatkettiin tiedon keruulla veteen lasketulla sukellusrobotilla.

Pelastustöissä mukana oleva Viron merimuseon tutkija Vello Mäss sanoi Viron radiolle perjantaina, että suomalaissukeltaja nousee itsekin pintaan uhrin mukana, kun taas virolaiset lähettävät uhrit linjaa pitkin ja jäävät itse vielä veden alle.

-Virolaiset käyttävät resurssinsa tarkoituksenmukaisemmin, Mäss sanoi Viron radiossa perjantaiaamuna.

Sisäministeri kiitti avusta

Viron sisäministeri Kalle Laane puolestaan ei yhtynyt kritiikkiin vaan kiitti suomalaisia sekä sukellus- että kalustoavusta ja hyvin sujuneesta yhteistyöstä.

-Voimavarat ovat olleet mahdollisimman tehokkaassa käytössä ja yhteistyö on ollut moitteetonta, Laane arvioi.

Virossa on ihmetelty myös sitä, miksi uhrien nostoa ei aloitettu jo onnettomuuspäivänä keskiviikkona tai miksi kopteria ei nostettu uhreineen.

-Meidän oli ensin katsottava olosuhteet ja pidettävä huoli turvallisuudesta. Jos kone olisi nostettu uhreineen, se olisi voinut hajota, jolloin uhrien ylös saaminen olisi ollut vielä vaikeampaa, Laane sanoi tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Sukeltajien työtavat voivat selittyä varuste-eroilla

Virolaisten ja suomalaisten sukeltajien erilaiset työskentelytavat voivat selittyä varuste- ja koulutuseroilla.

Suomalaissukeltajien toimintaa koordinoivasta rajavartiolaitoksesta muistutetaan myös, että ensimmäiset sukeltajat joutuivat tekemään valmistelutöitä kopterin sisällä.

-Tämän takia kaikki sukeltajat eivät pystyneet tuomaan sieltä ketään ylös. Virolaisilla oli myös päivä enemmän aikaa valmistella sukellustoimintaa, sanoo komentajakapteeni Petteri Leppänen laitoksesta.

Suomalaissukeltajilla on Virossa mukana normaali sukellusvälineistö. Leppäsen mukaan on mahdollista, että virolaiset ovat saaneet käyttöönsä erikoislaitteistoa.

-Menetelmässä voi olla myös koulutuspohjaisia eroja. Rajavartiolaitoksen omat sukeltajathan tekevät normaalisti esimerkiksi laiturien ja alusten huoltotöitä, eivät varsinaista pelastustyötä, Leppänen jatkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.