Sukellusvenekuvanauhan taustalla väärinkäsitys

Huijaukseksi epäilty tv-kuva venäläisten pohjoisnapajäätikön valloituksesta on osoittautumassa väärinkäsitykseksi. Suomalaisprofessorin mukaan kyseessä on mitä todennäköisimmin inhimillinen erehdys.

Uutistoimisto Reuters myöntää harhaanjohtavaksi sen välittämän uutisvideon venäläisistä Mir-sukellusaluksista.

Viime viikon torstaina Reuters välitti maailmalle venäläisen RTR-televisiokanavan toimittaman videopätkän, jossa kahden Mir-aluksen kerrottiin sukeltavan Pohjoisnavalla.

Reutersin viestintäosasto totesi, että "kuvaan liitetty paikannustieto oli virheellinen". Katkelma ei olekaan peräisin Pohjoisnavan vesiltä, vaan kuvassa alukset ovat Pohjois-Atlantilla "etsimässä Titanicia".

Reuters ei ottanut kantaa siihen, onko katkelma suoraan ohjaaja James Cameronin Titanic-elokuvasta, tai että miten erhe ylipäätään pääsi yhtiön seulan läpi. Reutersin mukaan se on vain välittänyt edelleen kuvaa, jonka tekijänoikeudet ovat RTR:llä.

Asiasta eilen uutisoinut Ilta-Sanomat tarkistutti materiaalin Tampereen yliopiston kuvatutkijalla Hannu Vanhasella, joka oli varma siitä, että katkelma oli peräisin Titanic-elokuvasta.

Cameron käytti nimenomaan Mir-aluksia vuonna 1997 julkaistun elokuvansa teossa.

Sankariuutisointi on toisintoa neuvostoajoilta

Filosofian maisteri, Taideteollisen korkeakoulun tutkija Iina Kohonen valmistelee väitöskirjaa siitä, miten neuvostoajan avaruussaavutuksia esitettiin virallisissa kuvissa.

- Uutisointi sukellusveneretkikunnasta on ollut sävyltään samanlaista kuin neuvostoajan uutisointi avaruuslentojen ja naparetkikuntien saavutuksista. Mennään uuteen, tutkimattomaan paikkaan ja siellä käyneistä tehdään sankareita, Kohonen arvioi.

Napatutkimus kiinnosti aikoinaan Neuvostoliittoa, joka käytti myös tiedettä ja tutkimusta kansalliseen propagandaan. Kylmissä oloissa voitiin lisäksi testata avaruuslennoilla tarvittavia laitteita ja varusteita.

Kohosen mukaan myös Venäjän lipun pystyttäminen meren pohjaan on vanhan toisintoa. Jo Neuvostoliiton 1960-luvulla lähettämien kuuluotaimien mukaan laitettiin erinäisiä kansallisia symboleja.

Kohonen arvelee, että nyt paljastuneen kuvajupakan taustalla on ennemminkin kuvakoosteen toimittaneen televisiokanavan virhearvio kuin kömpelö propagandayritys. Myöskään pohjoisnapasukelluksen todenperää ei liene syytä epäillä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat