Sukellusveneen pelastusyritys epäonnistui jälleen

Uponneen Kursk-ydinsukellusveneen pelastustoimet Barentsinmerellä jatkuivat tänään huonoissa sääolosuhteissa.

Pelastusoperaatio on käynnissä

Kova merenkäynti ja huono näkyvyys estivät yritykset telakoida sukelluskello Kurskin kylkeen. Britannian ja Norjan lähettämä kalusto saapunee apuun vasta lauantaina, sillä matka Norjan Trondheimista kestää noin 50 tuntia.

Brittiläistä pienoissukellusvenettä kuljettava Normand Pioneer -laiva lähti matkalle tänään. Lauantaiksi on ennakoitu myös norjalaisen syvänmerensukeltajien ryhmän saapumista paikanpäälle.

Brittien LR5-pienoissukellusveneen etuna on se, ettei sitä tarvitse kytkeä pinnalla olevaan laivaan. Alusta ei ole kuitenkaan koskaan käytetty todellisessa pelastustilanteessa. Tänään odoteltiin Venäjän hallituksen asettaman ryhmän päätöstä siitä, miten pelastustoimissa edetään.

Rungossa pitkä repeytymä

Britannian laivaston asiantuntijoiden mukaan venäläisessä Kursk-ydinsukellusveneessä tapahtui todennäköisesti räjähdys. He perustivat lausuntonsa veden alla kuvattuun kuvanauhaan. Kurskin etuosaa on vavisuttanut voimakas räjähdys, joka on aiheuttanut pitkän repeytymän runkoon, asiantuntijat sanoivat tänään.

Monet miehistön jäsenistä ovat saattaneet saada surmansa heti räjähdyksen tapahduttua, sillä repeytymä ulottuu torniosassa sijaitsevaan komentosiltaan. Sen alapuolella sijaitsee valvomo, jossa olleet eivät ehkä ole ehtineet pois ajoissa.

Suuri osa miehistön jäsenistä tekee tavallisesti töitä juuri valvomossa. Aluksen keulaosan poistumisluukku on käyttökelvoton, mutta peräpään luukku näyttäisi vahingoittumattomalta, brittiasiantuntijat sanoivat. Sitä voitaisiin siten käyttää pelastusoperaatiossa.

Räjähtivätkö torpedot?


Kurskia kohdanneen onnettomuuden syy oli tänään edelleen epäselvä. Yksi vahva teoria oli edelleen se, että aluksen etuosassa räjähti yksi sen omista torpedoista. Seurauksena myös muita torpedoita olisi räjähtänyt.

Kurskiin mahtuu 28 torpedoa ja sukellusveneen torjuntaohjusta, jotka painavat jopa 450 kiloa kukin. Muutamankin torpedon räjähtäminen aluksen sisällä saisi aikaan valtavaa tuhoa, viranomaiset kertoivat.

Amerikkalaislähteiden mukaan Kurskissa tai sen läheisyydessä oli juuri ennen uppoamista rekisteröity kaksi räjähdystä, joista toinen oli ensimmäistä voimakkaampi. Tietoa ei kuitenkaan ole virallisesti vahvistettu. Venäläisviranomaiset pitivät edelleen mahdollisena myös sitä, että Kursk oli törmännyt johonkin.

Ainakin toivo elää

Vaikka toiveet 118-henkisen miehistön elossa löytämisestä ovat heikenneet, ei toivoa ole menetetty.

-Toivomme kovasti miehistön olevan elossa. Emme missään tapauksessa aio luopua toivosta, korkea Britannian puolustusministeriön virkamies totesi tänään.

-Emme tiedä yksityiskohtaisesti oloista aluksen sisällä. Ajatuksemme karkaavat jatkuvasti sen miehistön luokse. Toivomme, että heillä on siellä sellainen ilmapiiri, joka tukee elämän jatkamista.
(MTV3-STT-Reuters-AP-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat