Sukella hyönteisten maailmaan

Tiedätkö, miltä näyttävät neidonkorennon tai viiden millin kokoisen hämähäkin kasvot? Ruotsalainen John Hallmen onnistuu vangitsemaan kamerallaan hämmentävän tarkkoja – ja kauniita – kuvia hyönteisistä.

Tukholmalainen graafikko ja amatöörivalokuvaaja kiinnostui ötököistä jo pikkupoikana. Viimeisten kolmen vuoden aikana Hallmen on saanut nimeä pieneläjien kuvaajana. Hän ikuistaa hyönteisiä Nackareservatet-luonnonpuistossa kotikaupungissaan.

Upeaa vai inhaa?

Hallmen napsii kuvia sekä luonnossa, että studio-olosuhteissa, joissa kuvatut eläimet tosin ovat kuolleita. Hän suurentaa kuvat 23-kertaisiksi, jotta eläinten uskomattomat värit ja ruumiin yksityiskohdat tulevat esille.

– On ilo näyttää hyönteisistä kiinnostumattomille jotain, mitä he eivät ole ennen nähneet, ja katsoa kuinka he reagoivat, kertoo Hallmen.

Kärpäskuvaa katsova saattaa pitää hyönteistä ällöttävämpänä kuin hän kuvittelikaan. Toiset taas yllättyvät siitä, miten kauniita ötökät itse asiassa ovat, kuvaaja sanoo.

Sattumankauppaa ja väijyntää

Joskus oikea hyönteisaarre sattuu eteen täysin sattumalta, kuten kahvikuppiin lentänyt mehiläinen. Toisinaan taas halutun valaistuksen saaminen vie jopa tunteja. Hyönteinen saattaa olla umpiunessa paikoillaan pimeässä, mutta auringon ensi säteiden myötä se herää, ja valaistun kuvan saaminen on hetkistä kiinni.

– Tarkkailin nukkuvaa ampiaista hermostuneena tunnin ajan. Toivoin, että se pysyisi unessa, kunnes aurinko osuisi taustan kuivalle nurmikolle ja muuttaisi hyönteisen tylsästä tummanharmaasta kivan värikkääksi, kertoo kuvaaja.

– Kun se tapahtui, minulla oli vain pari minuuttia aikaa, kunnes aurinko osuisi ampiaiseen ja herättäisi sen, hän jatkaa.

Hellmanille kohde kuin kohde voi olla arvokas, oli kyse sitten harvinaisesta tai tuiki tavallisesta lajista.

– Mikä tahansa kohde voi näyttää kiinnostavalta, kun sitä katsoo riittävän läheltä, hän kiteyttää.

Mahtavia hyönteiskuvia Daily Mailin sivuilta

MTV3/dailymail.co.uk

Kuvat: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja