Mainos

Suhdanteet suosivat teknologiafirmoja

Teknologiateollisuudella pyyhkii suhdanteiden puolesta hyvin, mutta Toimihenkilöunionin lakko vaarantaa loppuvuoden kehityksen, varoittaa Teknologiateollisuus ry suhdannekatsauksessaan.

Alan yritysten liikevaihto kasvoi vuoden alkupuoliskolla yli kymmenen prosenttia viimevuotiseen verrattuna ja tilauskannan arvo oli syyskuun lopussa lähes viidenneksen suurempi kuin viime vuonna samaan aikaan. Henkilöstön määrä teknologiayrityksissä kasvoi alkuvuonna noin 8000:lla.

Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtajan Martti Mäenpään mukaan alalla näkyy maailmantalouden rivakka myötätuuli, sillä myös suomalaisyhtiöt ovat saaneet osansa yritysten investointitilauksista. Etenkin kone- ja metallituoteteollisuuden tilauskanta oli vahvassa vedossa syyskuun lopussa.

Mäenpään mukaan toimihenkilöiden käynnissä oleva lakko heittää kuitenkin synkän varjon loppuvuoden näkymien ylle.

-Toimihenkilöunionin lakko vaikeuttaa tilausten toimituksia asiakkaille, vaarantaa uusien tilausten saamisen ja siten vaarantaa työpaikkoja Suomessa. Se on ehdottomasti tuomittava toimintatapa Suomen tulevaisuuden kannalta, Mäenpää sanoi.

Yhdysvallat toinen huolenaihe

Mäenpää varoittaa, että lakot ovat omiaan heikentämään yritysten investointi-intoa Suomeen. Globalisoituneessa maailmantaloudessa toimipaikka saatetaan valita toiselta puolelta maapalloa.

-Kun toiminnot siirtyvät kerran pois Suomesta, on vaikea kuvitella, että ne tulisivat takaisin, Mäenpää sanoi suhdannekatsauksen julkistamistilaisuudessa.

Lakon ohella toinen keskeinen huolenaihe teknologiateollisuudelle on Yhdysvaltain taloustilanne. Vaikka Yhdysvaltain painoarvo maailmantaloudessa onkin Aasian nousun myötä hieman keventynyt, varoittaa Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas vähättelemästä sen muodostamaa riskiä.

-Yhdysvallat on edelleen erittäin keskeinen maailmantaloudessa eikä sen merkitystä kannata väheksyä. Jos siellä tulee voimakas laskusuhdanne, vaikuttaa se myös Aasiaan ja Venäjään, Palokangas painotti.

Ostot suuntautuvat muualle

Teknologiateollisuuden huolta toimihenkilöiden lakosta kuvastaa se, että suhdannekatsauksen julkistamistilaisuuteen oli poikkeuksellisesti pyydetty esiintymään myös järjestön työmarkkinayksikön johtaja Risto Alanko.(kuvassa)

Myös Alanko varoitteli lakon vaarantavan Suomessa toimivan teknologiateollisuuden kehityksen ja työpaikat. Jos lakko ensi viikolla laajenee uhatulla tavalla, on sen piirissä jo vajaat 30 yritystä, joiden vuotuinen liikevaihto nousee yli 50 miljardin euron eli suuremmaksi kuin Suomen valtion budjetti.

Työntekijöitä lakonalaisissa yrityksissä olisi tuolloin jo yhteensä 67000 henkeä.

-Asiakkaiden ostot eivät pysähdy, vaikka Suomessa teknologiayritysten toiminta pysähtyisikin. Ne vain suuntautuvat muualle, Alanko summasi.

Alanko ei halunnut kommentoida Ovakon ja Toimihenkilöunionin tekemää erillissopimusta, jonka seurauksena työnseisaus Ovakossa päättyi tiistaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.