Mainos

Suhdannenousu taittumassa?

Teollisuuden ja rakentamisen näkymät ovat edelleen hyvät, vaikka ripein kasvu on taittumassa ja epävarmuus on lisääntynyt.

Teollisuuden ja työantajain lokakuun suhdannekyselyn mukaan kysyntä kasvoi kolmannella vuosineljänneksellä sekä viennissä että kotimarkkinoilla ja tilauskannat vahvistuivat.
Teollisuus ja rakentaminen odottavat suhdanteidensa paranevan edelleen loppuvuonna. Paranemista odottavien määrä on kuitenkin aiempaa pienempi.

Suhdanteiden paranemista odotti lokakuussa 23 prosenttia yrityksistä, kun määrä oli heinäkuussa 31 prosenttia. Kaksi kolmasosaa yrityksistä arveli tilanteen pysyvän lähitulevaisuudessa ennallaan ja heikkenemistä odotti kymmenesosa.
Parhaat lähiajan odotukset ovat paperiteollisuudessa, rakentamisessa ja graafisessa teollisuudessa. Sen sijaan kone- ja metallituoteteollisuus samoin kuin mekaaninen metsäteollisuus odottavat suhdanteidensa heikkenevän edelleen.
-Suhdanneodotusten voimaikkain nousu on selvästi taittumassa, sanoi TT:n toimitusjohtaja Johannes Koroma.

Hänen mukaansa yksi nousun este on kapasiteettipula. Yritykset eivät rohkene investoida vaikka tarpeita näyttäisi olevan. Erityisesti elektroniikka- ja sähköteollisuuden tuotantoa rajoittaa myös pula ammattityövoimasta. Työvoimapulaa valittaa jopa 70 prosenttia alan yrityksistä.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.