Suharton eropäätöstä kiitellään

Presidentti Suharton ero on otettu tyytyväisenä vastaan eri puolilla maailmaa.

Ulkoministeri Tarja Halonen toteaa tyytyväisyydellä Indonesian tilanteessa käänteen rauhallisempaan suuntaan.
- Yhdyn kansainvälisen yhteisön eri osapuolille kohdistamiin vetoomuksiin siitä, että kaikki yhdessä osallistuvat kriisin rauhalliseen ratkaisuun, esittää Halonen kannanotossaan Suharton erosta.

Halosen mukaan kestävä ratkaisu edellyttää poliittisen järjestelmän uudistusta, jossa tulee ottaa huomioon Indonesian kansan tahto ja toiveet. Vaalijärjestelmän uudistus on kiireellinen tehtävä ja sitä valmistelevan neuvoston nimittäminen on askel oikealla tiellä demokraattisen järjestelmän luomiseksi, sanoo ulkoministeri Halonen.

Yhdysvallat tukee muutosprosessissa

Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin lausunnon mukaan Suharton ero tarjoaa indonesialaisille mahdollisuuden aloittaa siirtyminen todelliseen ja vakaaseen demokratiaan. Clinton lupasi Yhdysvaltain tukevan Indonesiaa tässä muutosprosessissa.

Myös Japanin pääministeri Ryutaro Hashimoto lupasi maansa jatkavan Indonesian taloudellista ja poliittista tukemista. Hashimoto kiitteli samalla Suharton yli 30-vuotista panosta Indonesian kehittämisessä. Japani on Indonesian tärkeimpiä avustajia ja kauppakumppaneita. Thaimaan pääministerin Chuan Leekpain mukaan Suharton ero lievittää poliittista jännitystä Indonesiassa. Leekpai kehotti muita Kaakkois-Aasian maita tukemaan Indonesiaa poliittisten uudistusten toteuttamisessa.

Kiina ei kommentoinut eroa, jota se sanoi Indonesian sisäiseksi asiaksi. Kiinan ulkoministeriön tiedottajan Zhu Bangzaon mukaan Kiina kuitenkin toivoo, että yhteiskunnallinen vakaus säilyy, että talouden kehitys lähtee uudelleen käyntiin ja että Indonesian hallitus pystyy tehokkaasti suojelemaan kaikkien kansallisten vähemmistöjen, myös kiinalaisten, henkeä ja omaisuutta.

Kohl kiitteli ystäväänsä

Saksan liittokansleri Helmut Kohl kiitti Suhartoa Indonesian ja koko Kaakkois-Aasian "vakaudesta" ja myönteisestä taloudellisesta kehityksestä. "Rakkaalle ystävälleen" osoittamassaan sähkeessä Kohl sanoi kunnioittavansa Suharton päätöstä ja kiitti tätä Saksan tukemisesta kahtiajaon ja jälleenyhdistymisen aikana. Saksan pankit ovat japanilaispankkien jälkeen Indonesian suurimmat rahoittajat. Kohlilla on ollut läheiset välit Suhartoon. He kalastelivat yhdessä Kohlin viime vierailulla Indonesiaan lokakuussa vuonna 1996. Myös Habibiella on läheiset suhteet Saksaan. Hän opiskeli Aachenin yliopistossa ja vaikutti siihen, että Indonesia osti Saksalta entisiä itäsaksalaisia sota-aluksia vuonna 1994.

Lue myös:

    Uusimmat