Suharto pohjusti talousihmeen

Indonesiaa 32 vuotta johtanut presidentti Suharto oli yksi maailman pitkäaikaisimpia hallitsijoita. Voi tuntua kohtalon ivalta, että Suharton kaatoi juuri talous, jonka kiistattomista saavutuksista piti tulla hänen loistavin perintönsä.

"Kehityksen isäksi" nimetty Suharto nosti 200 miljoonaisen ja tuhansille saarille levittäytyneen Indonesian takapajulasta kehittyväksi taloudeksi. Talouden vuotuiset kasvuluvut olivat vähintään 6 prosentin luokkaa 1970-luvulta aina viime vuonna alkaneeseen talousmyllerrykseen saakka.

Vielä vuosi sitten Maailmanpankki kehui Suhartoa, joka oli onnistunut supistamaan Indonesian köyhien määrän 60 prosentista 15 prosenttiin väestöstä. Suharton valtakauden aikana Indonesian bruttokansantuote asukasta kohden kasvoi 50 dollarista keskimäärin 1 000 dollariin.

Suhartolla miljardiomaisuus

Heinäkuussa 1997 maan valuutan rupiahin arvo kuitenkin romahti ja alkoi ennennäkemätön talouskriisi. Vaikeudet toivat myös esiin Indonesian talousihmeen heikkoudet: lahjonnan, tehottomuuden, presidentin sukulaisten suosimisen, ylivelkaantumisen ja täysin villin pankkijärjestelmän.

Suharto lapset ja muut lähisukulaiset hallitsevat satoja yrityksiä. Perheen omaisuuden arvoksi on arvioitu 30-40 miljardia dollaria. Viime syksynä Indonesia joutui nöyrtymään ja pyysi apua Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä. Osapuolet sopivat 40 miljardin apuluotoista, joiden maksatus kuitenkin takkuili, koska Suharto ei ulkomaalaisten arvioiden mukaan ryhtynyt tosissaan vaadittuihin uudistuksiin.

Toukokuun alussa Indonesian hallitus ryhtyi lopulta purkamaan hintasäännöstelyä ja nosti rajusti mm. polttoaineiden ja sähkön hintaa. Seurauksena oli laajoja levottomuuksia ja satoja kuolonuhreja - ja lopulta Suharton valtakauden loppu.

Lue myös:

    Uusimmat