Sudanin varapresidentti kuoli helikopteriturmassa

Entinen kapinallisjohtaja on kuollut helikopterin maahansyöksyssä palatessaan valtiovierailulta Ugandassa. Kuolemaa seuranneissa levottomuuksissa on kuollut yli 20 ihmistä.

Sudanin varapresidentti John Garang on kuollut helikopterin maahansyöksyssä. Asian vahvisti maan presidentti Omar al-Bashir televisiopuheessaan tänään. Garangin lisäksi kuusi hänen seurueensa jäsentä samoin kuin helikopterin seitsenhenkinen miehistö saivat surmansa

Varapresidentin kohtalosta liikkui ristiriitaisia tietoja hänen helikopterinsa menetettyä yhteyden lennonjohtoon jo lauantaina.

Sudanin televisio kertoi eilen, että helikopteri olisi laskeutunut turvallisesti. Nairobissa puolestaan huhuttiin jo aikaisin eilisaamuna entisen kapinallisjohtajan kuolleen maahansyöksyssä.

Garang oli Ugandan pääkaupungissa Kampalassa tapaamassa maan presidenttiä Yoweri Musevenia ja oli palaamassa Sudaniin kohtalokkaalla matkallaan. Hän ehti toimia varapresidentin tehtävässään reilut kolme viikkoa.

Garangin kuolema herättää levottomuutta

Varapresidentti John Garangin kuolema on herättänyt Sudanissa vakavia pelkoja sisällissodan puhkeamisesta uudelleen Pääkaupungissa Khartumissa on ollut levotonta sen jälkeen, kun Garangin kuolemasta ilmoitettiin.

Tuhannet eteläsudanilaiset lähtivät kaduille ja osa ihmisistä ryösteli kauppoja sekä pahoinpiteli pohjoissudanilaisia. Ainakin 24 ihmistä on kuollut levottomuuksissa. Viranomaiset julistivat levottomuuksien hillitsemiseksi Khartumiin 12 tunnin ulkonaliikkumiskiellon alkaen paikallista aikaa iltakuudelta.

Levottomuuksia ruokkivat huhut onnettomuudesta, joka johti Garangin kuolemaan. Virallisten tietojen mukaan häntä kuljettanut helikopteri olisi syöksynyt maahan huonossa säässä, mutta jotkut pitivät Garangin kuolemaa murhana. Hallitus on luvannut selvityksen asiasta.

Presidentti al-Bashirin johtaman keskushallituksen ja John Garangin johtaman Etelä-Sudanin "Sudanin kansan vapautusliikkeen" SPLM:n välillä solmittiin rauhansopimus tammikuussa. Garangilla oli avainasema neuvotteluissa, jotka johtivat rauhansopimukseen 21 vuotta jatkuneessa sisällissodassa. Käytännössä rauha on kuitenkin kaukana Darfurin kriisialueelta.

(MTV3-STT-BBC-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat