Mainos

Sudanin presidentti armahtaa kapinalliset

Sudanin presidentti Omar Hassan al-Bashir on luvannut armahtaa kaikki häntä vastustaneet kapinalliset.

Omar-al Beshir


Sudanin virallinen uutistoimisto SUNA tiedotti asiasta tänään. Bashir tarjosi eilen "ehdotonta yleistä armahdusta" kaikille Sudanin kansalaisuuden omaaville sotilaille ja siviileille, jotka ovat osallistuneet kapinoihin vuosina 1989-2000.

Aikaväli kattaa Bashirin tähänastisen kauden Sudanin presidenttinä. Armahdus koskee kaikkia niitä, jotka ovat toimineet vastoin lakia asioissa, jotka liittyvät kapinointiin, kansan kiihottamiseen ja lietsontaan valtiota tai perustuslakia vastaan Sudanissa ja ulkomailla, sanotaan SUNA:n mukaan presidentin armahduksessa.

Vaikka armahdus on ehdoton, pyydettiin kaikkia, jotka haluavat saada sen osakseen "vapaaehtoisesti palaamaan Sudaniin, ilmoittamaan tekonsa lain edessä ja välttämään väkivaltaa".

Sudan ilmoitti hyökkäyksistä etelässä

Sudanin armeija on ilmoittanut suorittaneensa iskuja tulitaukoa rikkoneita kapinallisia vastaan eteläisessä Sudanissa, kertoivat maan sanomalehdet tänään. Asevoimien tiedottajan luutnanttikenraali Mohamed Osman Yassinin mukaan Sudanin kansan vapautusarmeija SPLA on tehnyt hyökkäyksiä Gogrialissa, Kwanginassa ja Awielissa Bahr al-Ghazalin alueella.

Yassin kertoi, että armeija pysäytti SPLA:n hyökkäykset torstaina ja sunnuntaina. Hänen mukaansa Sudanin armeija oli estänyt hyökkäykset kaikilla kolmella alueella ja aiheuttanut SPLA:lle vakavia tappioita ja ihmishenkien menetyksiä. SPLA ei ole vahvistanut taisteluita.

SPLA:lla on halussaan laajoja alueita Etelä-Sudanissa. Se taistelee autonomian puolesta Bahr al-Ghazalin alueella, jonka asukkaista suurin osa on kristittyjä tai harjoittaa erilaisia luonnonuskontoja muslimienemmistöisessä maassa.

Yli kahden miljoonan ihmisen on arvioitu kuolleen vuodesta 1983 käytyjen taisteluiden takia. Sekä Sudanin hallitus että SPLA ovat virallisesti sitoutuneet aselepoon Bahr al-Ghazalin alueella vuoden 1998 nälänhädän jälkeen.
(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.