Mainos

Sudanin presidentille syyte kansanmurhasta

Ponnistelut rauhan saamiseksi taisteluiden runtelemaan Sudaniin näyttävät joutuvan jälleen vaakalaudalle. Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n pääsyyttäjä ilmoitti tänään syyttävänsä Sudanin presidenttiä kansanmurhasta Darfurissa.

Syyttäjän mukaan presidentti Omar Hassan al-Bashirin alaisuudessa toimivat joukot ovat surmanneet Darfurissa kymmeniätuhansia ihmisiä. Kansanmurhan lisäksi al-Bashiria syytetään sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

-Al-Bashir toteuttaa tätä kansanmurhaa ilman kaasukammioita, luoteja tai veitsiä. Tämä kansanmurha tehdään näännyttämällä, pääsyyttäjä Luis Moreno-Ocampo sanoi.

ICC:n odotetaan päättävän pidätysmääräyksen antamisesta al-Bashirista joidenkin viikkojen kuluttua. Kansainväliset avustusjärjestöt ja YK ovat jo kiristäneet turvatoimiaan maassa väkivaltaisuuksien pelossa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon sanoi olevansa hyvin huolissaan mahdollisuudesta, että al-Bashir joutuu ICC:n eteen.

-Sillä olisi hyvin vakavia seurauksia rauhanturvaoperaatioille sekä poliittiselle prosessille -- olen hyvin huolissani, mutta kukaan ei voi vältellä oikeutta, Ban sanoi Le Figaro -lehden haastattelussa.

Hauras hallitussopu vaarassa

Taistelut Sudanin pohjois- ja eteläosien välillä ovat jatkuneet 1950-luvulta lähtien. Vuonna 2005 osapuolet allekirjoittivat rauhansopimuksen, joka nosti Etelä-Sudanin entisten kapinallisten muodostaman SPLM-puolueen hallitukseen presidentti al-Bashirin NCP:n rinnalle.

SPLM on kannattanut yhteistyötä kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa. Tuoreet syytteet uhkaavatkin jälleen lyödä syvän railon entisten vihollisten välille.

-Jos (SPLM) ei tue NCP:tä, se on rauhansopimuksen loppu. Silloin Sudan on vaarassa muuttua uudeksi Somaliaksi, sanoi politiikan professori Satwam Fanous Khartumin yliopistosta.

Al-Bashirin syytteet koskevat Sudanin itäosassa Darfurin alueella yli viisi vuotta raivonneita taisteluja kapinallisten ja hallituksen joukkojen sekä niiden tukemien janjaweed-taistelijoiden välillä.

Kansainvälisten arvioiden mukaan Darfurissa ainakin 200 000 ihmistä on kuollut ja 2,5 miljoonaa ihmistä joutunut jättämään kotinsa taisteluiden vuoksi.

Sudanin hallitus torjui tänään ICC:n vaatimukset. Hallituksen tiedottaja myös uhkasi "jatkotoimilla", jos asia viedään YK:n käsittelyyn.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.