Mainos

Sudanin johto valmis Darfur-neuvotteluihin

Darfurin kapinalliset kävelivät viikonloppuna ulos neuvotteluista sen jälkeen kun hallitus oli hylännyt kapinallisten ehdot neuvotteluille.

Sudanin hallitus on valmis palaamaan neuvottelupöytään Darfurin kriisin rauhoittaakseen, kertoo maan ulkoministeri Mustafa Osman Ismail.

- Olen vahvistanut (Ranskan ulkoministeri Michel) Barnierille, että olemme ehdottomasti valmiita ottamaan osaa neuvotteluiden seuraavalle kierrokselle niin pian kun Afrikan unioni saa ajankohdan sovittua, ulkoministerisanoi Ranskan-vierailullaan.

Viikonloppuna Sudanin hallitus hylkäsi kapinallisten asettamat ehdot neuvotteluille. Tämän jälkeen kapinallisryhmän edustajat keskeyttivät neuvottelut.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan vaati eilen Sudanin hallitusta ryhtymään toimiin kriisin päättämiseksi. Annanin mukaan hallituksen täytyy laittaa kuriin erityisesti pelätyt janjaweed-arabijoukot.

Yhdysvallat on ilmoittanut, että se aikoo esittää YK:n turvallisuusneuvostolle tänään uudistetun päätöslauselmaehdotuksen Sudanin tilanteesta. YK:n virkamiehet ovat kutsuneet Darfurin tilannetta maailman pahimmaksi humanitaariseksi katastrofiksi tällä hetkellä.

Britannialta sotilaita Sudaniin?

Guardian-lehden mukaan Britannian pääministeri Tony Blair on pyytänyt viranomaisia valmistelemaan mahdollista sotilasoperaatiota Sudanissa. Britannia on lehden mukaan käymässä läpi vaihtoehtoja, jotka voisivat helpottaa Darfurin humanitaarista kriisiä.

Brittijoukkoja voitaisiin käyttää avustustarpeiden jakeluun alueilla, joille avustusjärjestöt eivät pääse. Britannia voisi myös auttaa Afrikan unionin rauhanturvaajia, joiden varustetaso on heikko. Jos Sudanin hallitus sallii, joukot voisivat myös suojella pakolaisleirejä ryösteleviltä militanteilta.

Guardianin mukaan Blair kuitenkin toivoo, että Sudanin hallituksen painostaminen ratkaisisi kriisin niin, ettei sotilaita tarvitsisi lähettää.

Lehti kertoo myös, että ulkoministeri Jack Straw vierailee pian Sudanissa selvittämässä pakolaisten tilannetta.

Guardian epäilee, että Blairin suunnitelma osallistua sotilasoperaatioon näinkin pian arvostellun Irakin sodan jälkeen herättäisi kritiikkiä Britanniassa. Sudan olisi jo kuudes Britannian sotaretki vuoden 1997 jälkeen, jolloin Blairista tuli maan pääministeri.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.