Sudanin hallitus ja kapinalliset sopimukseen

Sudanin hallitus ja maan eteläosan kapinalliset ovat päässeet yhteisymmärrykseen itsehallinnon myöntämisestä Etelä-Sudanille, kertoivat molempien osapuolten edustajat tänään. Maa otti näin merkittävän askeleen kohti lähes kahdenkymmenen vuoden ajan kestäneen sisällissodan päättymistä.

Hallituksen ja kapinallisten edustajat ovat neuvotelleet Kenian pääkaupungissa Nairobissa kesäkuun puolivälistä lähtien. Neuvottelujen oli määrä päättyä tänään.

-Olemme päässet sopimukseen kahdesta peruskysymyksestä, eli valtion ja uskonnon suhteesta ja etelän itsehallinnosta, hallituksen edustaja Ghazi Salah al-Din kertoi. Sopimuksen mukaan hallitus ja kapinalliset saavat omille alueilleen itsehallinnon kuuden kuukauden ajaksi. Tänä aikana molemmat osapuolet rakentavat perustuslailliset järjestelmät toisen osapuolen häiritsemättä.

SPLA-sissijärjestön edustajan Samson Kwajen mukaan muutamia ratkaisemattomia kysymyksiä on vielä pöydällä, mutta hänen mukaansa ne saadaan toivottavasti ratkaistua neuvottelujen seuraavalla kierroksella elokuussa.

Sudanin muslimihallitus ja maan eteläosan kapinalliset ovat sotineet vuodesta 1983. Eteläosan asukkaista valtaosa on kristittyjä ja luonnonuskontojen kannattajia. Yli miljoona ihmistä on kuollut taisteluissa ja neljä miljoonaa joutunut pakenemaan kotiseudultaan.

Viime tammikuussa taistelevat osapuolet sopivat viimein kuuden kuukauden mittaisesta tulitauosta. Sudanin kriisiä on selvittänyt Kenian presidentin Daniel arap Moin johtama seitsemän valtion muodostama IGAD-järjestö. Myös YK:n pääsihteeri Kofi Annan on toivonut verisen sisällissodan päättymistä.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat