Mainos

Sudanilainen järjestö: YK vastuussa Kairon verilöylystä

Ihmisoikeusryhmän mukaan YK:n pakolaisjärjestö oli vastuussa tilanteesta käyttäytymisellään. Sudanilaisille oli tarjottu sopimusta jo viikkoa ennen leirin purkamista.

Kaikkiaan 27 sudanilaista, joukossa lapsia, kuoli, kun Egyptin poliisi purki kairolaiseen puistoon pystytetyn pakolaisten leirin väkivalloin viime perjantaina.

Sudanilaisen ihmisoikeusryhmän edustajan Al-Jazeera-televisiokanavalle antamassaan lausunnossa kerrotaan, että UNHCR:n paikallistoimisto oli vastuussa tilanteesta antaessaan protestoijille jatkuvasti toivoa tilanteen ratkaisusta ja kieltäessään Egyptin viranomaisia puuttumasta asiaan

Edustaja Ghazi Suleiman kiitti lausunnossaan Egyptin hallitusta kärsivällisyydestä. Egyptin viranomaisilla olisi halutessaan ollut oikeus lopettaa protesti jo kolme kuukautta sitten. Sudanilaisille annettiin myös aikaa poistua leiristä vapaaehtoisesti. Raskaasti varustautuneet poliisivoimat vyöryivät protestialueen lähistölle jo tunteja ennen välikohtausta.

"Neljän vapauden sopimus"

UNHCR:n toimisto oli esittänyt lopullisen tarjouksensa viikkoa ennen leirin purkamista, joka ei sudanilaisille kelvannut. UNHCR:n edustajan Damtew Dessalegnen mukaan Kairon toimisto oli vaatinut Egyptin hallitusta käyttämään rauhanomaisia keinoja protestoijien karkottamiseksi puistosta.

Sudanilaisten pakolaisten ja maahanmuuttajien protesti Kairossa alkoi syyskuun lopussa. Leirissä eli noin 3500 ihmistä, joista noin 500 oli lapsia.

Dessalegne korosti, ettei Egyptissä olevien pakolaisten ongelmat johdu syrjinnästä vaan Egyptin taloudellisesta tilanteesta ja korkeasta työttömyysasteesta.

Egypti ja Sudan solmivat kesäkuussa 2004 "neljän vapauden sopimuksen", joka takaa sekä egyptiläisille että sudanilaisille kummassakin maassa liikkumisvapauden, työ- ja oleskeluluvan sekä omistusoikeuden. Sopimus ei kuitenkaan takaa sudanilaisille terveys- ja koulutuspalveluja Egyptissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.