Mainos

Sudan yrittää estää presidenttinsä pidättämisen

Sudan yrittää estää kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n aikeet pidättää maan presidentti Omar al-Bashir. Haagissa sijaitsevan tuomioistuimen tuomarit ovat päättäneet antaa al-Bashirista pidätysmääräyksen, koska häntä epäillään Darfurista tapahtuneista sotarikoksista .

Sudanin ulkoministeriö ilmoitti, ettei se ole saanut tuomioistuimelta mitään tietoa pidätysmääräyksestä. ICC ei ole myöskään toistaiseksi julkaissut päätöstään eikä kertonut, mistä Bashiria syytettäisiin.

Kiina, Afrikan unioni ja Arabiliitto ovat varoittaneet, että Bashirin asettaminen syytteeseen voisi lisätä epävakautta alueella ja pahentaa Darfurin konfliktia. Niiden mukaan se voisi myös vahingoittaa Pohjois-Sudanin ja maan puoliautonomisen eteläosan haurasta rauhansopimusta.

Maiden diplomaatit haluaisivat, että oikeus ryhtyisi toimiin vasta vuoden kuluttua.

YK:n edustajat sanoivat New Yorkissa, että maailmanjärjestön pääsihteeriä Ban Ki Moonia ei ole informoitu ICC:n päätöksestä. Tietoa odotetaan YK:hon kuitenkin kuun loppuun mennessä.

The New York Times -sanomalehden mukaan ICC ei ole kertaakaan aikaisemmin vaatinut virassa olevan valtionpäämiehen vangitsemista.

(Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.