Mainos

Sudan-oikeudenkäynneistä ei sopua

Sudanin hallitus ja kapinalliset ovat tyytymättömiä YK:n turvallisuusneuvoston päättämiin sanktioihin.

YK:n turvallisuusneuvosto

YK:n turvallisuusneuvosto on siirtänyt kiistanalaista äänestystä Ranskan päätöslauselmaluonnoksesta, jonka mukaan Darfurin alueella rikoksiin syyllistyneet tuomittaisiin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä Haagissa. Lykkäyspäätös tehtiin Yhdysvaltain vaatimuksesta.

Yhdysvallat vastustaa tuomioistuinta, koska se pelkää Yhdysvaltoja kritisoivien valtioiden haastavan amerikkalaisia oikeuteen poliittisista syistä. Yhdysvallat haluaisi Darfurin tapahtumat afrikkalaisen oikeusistuimen käsittelyyn. Myös Afrikan unioni on tällä kannalla.

Myöhään eilen turvallisuusneuvosto päätti niiden sudanilaisten matkustuskiellosta ja tilien jäädyttämisestä, jotka rikkovat Darfurin alueen tulitaukoa tai ovat syyllistyneet julmuuksiin siviilejä kohtaan. Sanktiot astuvat voimaan 30 päivän kuluttua, jollei Sudanin hallitus edisty rauhanpyrkimyksissä.

Turvallisuusneuvosto hyväksyi Yhdysvaltojen esittämät toimet äänin 12-0. Venäjä, Kiina ja Algeria pidättäytyivät äänestämästä.

Sudanin hallitus ja sitä vastustavat Darfurin alueen kapinalliset pettyivät sanktioihin. Hallitus pitää toimia puolueellisina, kun taas kapinalliset olisivat toivoneet voimakkaampia hallituksen painostustoimia Darfurin kriisin ratkaisemiseksi.

Darfurin alueella on brittiraportin mukaan kuollut 300 000 ihmistä sen jälkeen kun konflikti alkoi kaksi vuotta sitten. Luku on moninkertainen verrattuna Maailman terveysjärjestön WHO:n arvioon 70 000 kuolonuhrista. Alueella vierailleiden brittiparlamentaarikoiden raportin luku perustuu YK:n hätäapukoordinaattorilta

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.