Mainos

Sudan hyväksyi YK:n Darfur-päätöslauselman

Maailman suurin rauhanturvajoukko muodostetaan etupäässä afrikkalaisista.

Sudan on ilmoittanut hyväksyvänsä YK:n eilisen päätöksen lähettää Darfurin alueelle noin 26 000 rauhanturvaajaa ja poliisia hillitsemään alueella riehuvaa väkivaltaa. Sudanin hallituksen mukaan päätöslauselmassa on otettu kiitettävästi huomioon maan esittämät näkökohdat.

- Nyt kun meidät on otettu mukaan keskusteluun, me aiomme noudattaa sitä (päätöslauselmaa) täydellisesti, Sudanin ulkoministeri Lam Akol lupasi toimittajille tänään.

YK:n turvallisuusneuvoston eilinen päätös luo maailman suurimman rauhanturvajoukon, jonka on tarkoitus saada kuriin maailman pahimmaksi kutsuttu humanitaarinen katastrofi Sudanin länsiosassa.

YK:n ja Afrikan unionin yhteinen rauhanturvajoukko korvaa Darfurissa tällä hetkellä toimivan AU:n 7000 miehen rauhanturvajoukon, joka ei ole saanut tilannetta hallintaansa.

Eurooppalaisia ei katsota hyvällä

Rauhanturvajoukon on määrä koostua etupäässä afrikkalaisista joukoista, sillä siirtomaa-ajan kokemusten jälkeen esimerkiksi eurooppalaisia joukkoja ei katsota Afrikassa hyvällä. Britannia on jo ilmoittanut, ettei se aio lähettää joukkojaan operaatioon ja myös Saksa pitää osallistumistaan epätodennäköisenä.

Yhdysvallat on sanonut osallistuvansa vain operaation rahoitukseen ja kuljetusten järjestämiseen. Sudanin presidentti Omar al-Beshir on aiemmin väittänyt, että Darfur-operaatio on vain Yhdysvaltain salajuoni Sudanin kolonialisoimiseksi.

Ranska sanoi voivansa osallistua operaatioon, mutta korosti päävastuun olevan afrikkalaisilla. Australia ilmoitti voivansa toimittaa joukoille lääkintähenkilökuntaa.

Ruotsi, Norja ja Tanska ovat kiinnostuneita joukkojen lähettämisestä kriisialueelle, mutta Suomi ei ole näillä näkymin operaatioon osallistumassa.

Uhriarviot vaihtelevat

Darfurin vuonna 2003 alkaneessa kriisissä on kuollut läntisten arvioiden mukaan jopa 200 000 henkeä ja 2,5 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa. Sudanin hallitus on väittänyt länsimaisten tiedotusvälineiden liioittelevan konfliktin suuruutta. Sen mukaan kuolonuhreja on vain noin 9000.

Darfurin taisteluissa ovat olleet vastakkain Sudanin hallituksen joukot ja niitä vastustavat kapinalliset. Tilannetta ovat mutkistaneet kapinallisryhmien keskinäiset taistelut.

YK:n eilinen päätöslauselma velvoittaa Sudanin hallituksen ja kapinalliset aloittamaan tulitauon ja käymään rauhanneuvotteluita YK:n ja AU:n valvonnassa. AU ja YK järjestävät myöhemmin tällä viikolla Tansaniassa kokouksen, jossa on tarkoitus valmistella rauhanneuvotteluja.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.