Mainos

Subutexin tulo Baltiasta on tyrehtynyt

Viron ja muun Baltian liittyminen Schengen-sopimukseen näyttää lopettaneen Subutexin laittoman maahantuonnin.

Helsingin satamista vastaava Meritulli on tutkinut tänä keväänä vain 22 huumausainerikosta. Määrä on noin kolmanneksen vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Vielä pari vuotta sitten noin 600 suomalaista osti heroiinin korvaushoidossa käytettävää Subutex-valmistetta ja muita huumaavia lääkkeitä virolaisten ja latvialaisten lääkärien määräyksillä.

Lailliselle lääkerallille ja suomalaisten narkomaanien korvaushoidolle Virossa tuli loppu joulukuussa 2007, kun Baltian maat liittyivät Schengen-sopimukseen. Sopimuksen rajoitusten takia suomalainen ei voi enää tuoda Baltiasta huumaavia lääkkeitä kotimaahansa.

Käytännössä Virosta löytyy edelleen lääkäreitä tai lääkäreiden leimoja käyttäviä huijareita, jotka harjoittavat niin sanottua reseptikauppaa: he määräävät huumaavia lääkkeitä suomalaisnarkomaaneille sievoisia summia vastaan.

- Tärkeintä ovat virolaisten toimenpiteet, jotta reseptejä ei suomalaisille kirjoitettaisi. Meidän näkökulmastamme huumaavien lääkkeiden tuonti on kuin mitä tahansa salakuljetusta, sanoo tullihallituksen tiedustelupäällikkö Sami Rakshit.

Subutexia Ruotsista

Viranomaisten ponnistelut ovat kuitenkin tuottaneet tulosta.

Viime vuoden tammi-huhtikuussa Helsingin satamista vastaava Meritulli oli takavarikoinut runsaat 5000 tablettia huumaavia lääkeaineita ja tutki 29:ää huumausainerikosta. Tänä keväänä huumerikoksia on ollut tutkinnassa 22.

Noin puolessa näistä tapauksista kiinni jäänyt henkilö on tuonut huumeita kehonsa sisällä.

Suurin piikki nähtiin heti Viron liityttyä Schengeniin. Kun huumaavien lääkkeiden tuonti muuttui laittomaksi, Meritullin tutkimien huumerikosten määrä pinkaisi 160 prosentin kasvuun.

Subutexin tuonti on tyssännyt pitkälti sen saaman huomion takia. Tulli on tavannut sitä Viron sijaan Ruotsin liikenteestä ja sieltäkin vain joitain satoja kappaleita.

Sen sijaan muista, Virossa helpommin saatavista huumelääkkeistä on tullut tullin mukaan massatuotteita, joita on päätynyt myös katukauppaan Suomessa. Poliisi on löytänyt lääkkeiden lisäksi virolaisia reseptejä huumerikoksiin liittyneissä kotietsinnöissä.

- Toki voi olla, että lääkäri on huijattu kirjoittamaan väärä resepti kerran, mutta takavarikoidut lääkemäärät ja olosuhteet puhuvat toista kieltä, valtakunnansyyttäjä Lavly Lepp sanoo viitaten psykiatrin tapaukseen.

- Ei voi olla niin, että lääkäri määrää tietämättään asiakkaalleen lääkkeitä neljälle eri nimelle.

Lääkereseptejä poliisin tutkinnassa

Yksi Viron tunnetuimmista huumeriippuvaisia hoitavista psykiatreista on sairauslomalla. 78-vuotias nainen ei ole enää myöskään tallinnalaisen Wismarin sairaalan hoitohenkilökuntaluettelossa. Iäkästä naista epäillään huumeiden levittämisestä.

Viranomaisten mukaan nainen määräsi rauhoittavia lääkkeitä valepotilaille. Viron tulli löysi naisen kirjoittamat reseptit kahden suomalaismiehen hallusta viime kesänä. Heidän kerrotaan pulittaneen naiselle resepteistä 200 euroa. Psykiatri kiistää epäilyt.

- Huumaavia lääkkeitä valvotaan syystä: ne ovat psykotrooppisia (ihmisten psyykeen vaikuttavia) aineita, ja jos ne leviävät rajoitteitta, kyse on huumeiden levittämisestä, sanoo Lepp.

Jos asia etenee Virossa oikeuteen asti, siitä tulee ennakkotapaus. Tähän mennessä lääkärien reseptien kirjoittelua ei ole tutkittu huumerikollisuutena. Suomalaiset ovat jutussa todistajina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.