Mainos

Subutex-lääkkeestä hyötyä heroinisteille

Tuore ruotsalaistutkimus suosittaa huumeriippuvaisten hoitoon kiisteltyä Subutex-lääkettä.

-

Tukholman Karoliinisessa instituutissa on ensimmäistä kertaa maailmassa tutkittu Subutexin tehoa heroiinista riippuvaisille. Tutkimus paljasti, että hoidosta oli hyötyä heroinisteille; 75 prosenttia ainetta saaneista vähensi parissa vuodessa päihteiden käyttöään ja pääsi kiinni normaaliin elämään. Ilman Subutex-hoitoa joka viides tutkituista kuoli.

Vuoden kestäneessä tutkimuksessa oli mukana 40 potilasta. Kaikille annettiin korkeatasoista psykososiaalista kuntoutusta ja sokerilientä.
Ryhmä jaettiin kahtia, toiselle 20:lle potilaan ryhmälle annettiin vieroitus- ja korvaushoitolääkettä Subutexia ja toinen ryhmä sai plaseboa eli ei-vaikuttavaa ainetta. Vuoden hoidon jälkeen 75 prosenttia Subutex-potilaista oli edelleen mukana hoidossa ja heidän päihteiden käyttönsä oli vähentynyt. Heidän sosiaalinen toimintakykynsä oli myös merkittävästi parantunut. Osa myös lopetti kokonaan huumeiden käytön. Kaikki pelkkää psykososiaalista hoitoa saaneet potilaat lopettivat jo kahden kuukauden kuluttua hoitonsa ja neljä potilasta kuoli.

Tutkijan mukaan tutkimustulos osoittaa, ettei edes tasokas psykososiaalinen kuntoutus auta heroinistia, ellei potilas saa lääkkeellistä apua.

- Subutexin käyttö on ollut tehokasta hoitoa. Mukavinta on se, että nämä potilaat itse haluavat takaisin normaaliin elämään, sanoo Karoliinisen instituutin ylilääkäri Johan Kakko.

Suomessa Subutex-hoidossa on parisensataa potilasta. HUS:n professori Mikko Salaspuro sanoo, että nyt tarvitaan poliittista tahtoa.
- Tällä hetkellä kun me ajatellaan, että meillä on näin vahva näyttö että me voidaan estää 20 prosentin verran kuolleisuutta varsin selkeällä hoitomenetelmällä, niin mä uskoisin että meillä pitäisi olla myös poliittista tahtoa silloin, jotta nämä ihmiset todella pääsisivät tähän hoitoon, sanoo Salaspuro.

Heroinistien hoitojonot ovat Suomessa noin vuoden mittaiset.
(MTV3)

(Seitsemän uutiset 22.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.