Mainos

STX:n Helsingin telakalle uusia korjaustöitä

Suomen suurin laivanrakentaja STX Finland Cruise on saanut Helsingin telakalleen uusia korjaus- ja muutostöitä. Tilanne on ollut telakalla jo pitkään vaikea, ja huhuja lakkauttamisesta on kiirinyt yhtenään. Lomautettuna on ollut noin 150 työntekijää.

- Meillä on vakaa aikomus pitää toimintaa Helsingissä jatkossakin, toimitusjohtaja Martin Landtman vakuuttaa.

Yhtiö ei ole kuitenkaan taantuman vuoksi saanut merkittäviä laivatilauksia ylläpitääkseen täystyöllisyyttä Helsingin lisäksi Rauman ja Turun telakoilla.

Landtmanin mukaan tilanne on vakava. Vaakalaudalla ovat tulevaisuudessa noin 14 000 ihmisen työpaikat, välilliset työllisyysvaikutukset mukaan laskettuina.

- Teollisuutta ja osaamista ei kyetä ylläpitämään Suomessa, jos uusia tilauksia ei saada, sanoo Landtman.

Landtman peräänkuuluttaa valtion tilausten, muun muassa jäänmurtajien, sota-alusten ja öljyntorjunta-alusten tilausten aikaistamista. Hän toivoo myös kotimaisten varustamoiden lisäävän hankintojaan.

Lisäksi valtion innovaatiotuki olisi piristysruiske telakoiden ahdinkoon. Telakkatyöryhmä on esittänyt, että valtio osoittaisi innovaatiotukea 20 miljoonaa vuodelle 2009 sekä 21 miljoonaa euroa vuosille 2010-2011.

Lomautukset uhkaavat laajeta

Turun telakalla on tällä hetkellä lomautettuna 200 työntekijää. Kaikkiaan telakalla on 1 700 työntekijää ja 700 toimihenkilöä.

- Pelkona on lomautusten nouseminen 800 työntekijään vuoden loppuun mennessä. Ne sijoittuisivat terästuotantoon ja rungonvalmistukseen, STX:n Turun telakan työntekijöiden pääluottamusmies Jari Aalto kertoo.

Turun telakkaa työllistävät tällä hetkellä kahden maailman suurimman risteilijäaluksen rakentaminen. Oasis of the Seas valmistuu syyskuun loppuun mennessä ja Allure of the Seas vuoden päästä. Laivojen päätilaaja on Royal Caribbean varustamo.

Rauman telakalla paiskitaan kahden matkustaja-autolautan rakentamisessa P&O Ferries-varustamolle. Turun ja Rauman neljän aluksen sopimushinta on yhteensä noin 2,3 miljardia euroa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.