STUKin tuore valvontaraportti Fennovoiman ydinvoimalaprojektista on huolestuttavaa luettavaa – "Johto ei ole huomioinut joitain merkittäviä asioita"

Säteilyturvakeskus STUK kertoo tuoreessa valvontaraportissaan seuranneensa Fennovoiman ja laitostoimittajan sekä keskeisten alihankkijoiden organisatorista valmiutta aloittaa ydinvoimalaitoksen rakentaminen Pyhäjoelle.

STUK on seurannut projektiin kuuluvien tahojen johtamisjärjestelmien ja laadunhallinnan kehittämistä.

STUK on jo aiemmin kertonut olevansa huolissaan projektin turvallisuuskulttuurin tilasta.

STUK tarkasti Fennovoiman johtamista ja turvallisuusasioiden käsittelyä sekä turvallisuuskulttuurin kehittämiseksi tehtävien toimenpiteiden edistymistä kesäkuussa järjestetyssä tarkastuksessa. Tulos oli huolestuttava: Turvallisuuskulttuurin tilassa ei ole tapahtunut oleellista muutosta.

STUK kertoo huomanneensa turvallisuuden kannalta keskeisten suunnitteluasioiden keskeneräisyyden ja antanut palautetta myös puutteista ei-turvallisuusluokitellussa suunnittelussa. STUK kertoo myös havainneensa, että laitoksen turvajärjestelyjen suunnittelu on kesken.

Pääsuunnittelija JSC Atomproektin (AP) osalta turvallisuusasioiden tunnistaminen, seuranta ja käsittelyssä asiat kehittyvät STUKin mukaan hitaasti. Jopa vuonna 2015 tehdyn ensimmäisen tarkastuksen vaatimuksia on jäänyt edelleen auki. Myös vuoden 2016 tarkastuksesta on jäänyt auki viisi vaatimusta.

STUK huomauttaa, että joukossa on järjestelmäsuunnittelun ja rakentamislupa-aineiston tuottamisen kannalta keskeisiä vaatimuksia, joiden edellytetään olevan kunnossa suunnittelun ja dokumentaation laatimisen aikana eikä vasta jälkikäteen.

"Päätöksiä perustellaan jälkikäteen"

STUK kertoo havainneensa tarkastuksessa, että Fennovoima tekee hankkeessa päätöksiä, joita perustellaan vasta jälkikäteen.

– Fennovoiman johto ei ole huomioinut joitain merkittäviä projektia koskevia asioita, kuten laitoksen 60 vuoden käyttöikään liittyviä kysymyksiä, päätöksenteon yhteydessä, todetaan raportissa.

STUK on myös tehnyt havaintoja, että Fennovoiman käyttökokemustoiminnan käynnistäminen on ollut hankalaa eikä käytännön tuloksia työstä ole nähtävissä.

Projektin turvallisuuskulttuurin tilanne on STUKin mielestä kokonaisuutena huolestuttava.

– Ylimmän johdon riittävästä sitoutumisesta ydinalan toimintamalleihin hankkeen avainorganisaatioissa ei ole näyttöä. Projektin suunnittelun, toteutuksen ja ennustettavuuden puutteet johtavat hankkeessa yllätyksellisyyteen. Fennovoiman johdon on ollut vaikea käsitellä tällaisia tilanteita asianmukaisesti, kiteytetään raportissa.

STUKin mukaan hankkeen suunnittelu on näyttäytynyt lyhytnäköisenä, ja rakentamisen edistymisen ja vaiheistuksen tarkempia suunnitelmia on syytä kehittää. 

Lue STUKin raportti kokonaisuudessaan täältä.

Lue myös:

    Uusimmat