Mainos

STUKilta vihreää valoa Posivan ydinjätelaitokselle

Säteilyturvakeskus (STUK) arvioi, että Posivan Olkiluotoon kaavailema ydinpolttoaineen loppusijoituslaitos voidaan rakentaa turvalliseksi. STUK on luovuttanut lausuntonsa työ- ja elinkeinoministeriölle.

Valtioneuvosto päättää viime kädessä, myönnetäänkö laitokselle rakentamislupa. Mikäli lupa myönnetään, STUK valvoo ydinjätelaitoksen rakentamista ja voi tarvittaessa vaatia muutoksia nyt hyväksyttyyn suunnitelmaan.

– Tähän mennessä olemme jo varmistaneet, että ydinjätelaitoksen käyttö- ja pitkäaikaisturvallisuus ovat rakentamisluvan myöntämisen kannalta riittävällä tasolla. Kyseessä on uudenlainen laitos, jonka vuoksi on perusteltua edetä vaiheittain, sekä samalla kertyvän tiedon perusteella arvioida ja tarkentaa laitoksen suunnittelua, kertoo toimistopäällikkö Jussi Heinonen STUKista.

STUK edellyttää, että Posiva jatkaa edelleen pitkäaikaiseen turvallisuuteen liittyviä tutkimuksia sekä tarkentaa tehtyjä analyyseja. Heinosen mukaan esimerkiksi tieto kallion paikallisista ominaisuuksista loppusijoitussyvyydessä tarkentuu, kun tiloja ryhdytään rakentamaan.

Posiva on suunnitellut, että loppusijoitus Olkiluodossa Eurajoella voisi alkaa vuonna 2022. Posivan omistavat Teollisuuden Voima ja Fortum.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.