Mainos

Stuk: Ydinvoimalavaihtoehdot eivät täytä turvallisuusvaatimuksia

Yksikään Teollisuuden Voiman ydinvoimalahakemuksessa esitelty laitosvaihtoehto ei täytä kaikkia uusille ydinvoimaloille Suomessa asetettuja turvallisuusvaatimuksia.

Säteilyturvakeskuksen (Stuk) selvitysten mukaan tarvittavien vaatimusten luonne ja laajuus vaihtelevat laitostyypeittäin. Joissain laitostyypeissä riittävät verrattain vähäiset järjestelmätekniset muutokset. Joissain tarvitaan laajempia rakenteellisia muutoksia.

Syyskuisten terrori-iskujen jälkeen Stuk täydensi alustavaa turvallisuusarviotaan. Keskus arvioi, että uusi ydinvoimala voidaan rakentaa siten, että se selviytyy paitsi yksimoottorisen pienkoneen myös matkustajalentokoneen törmäyksestä.

Ennen syyskuun iskuja turvallisuusarviossa oletuksena oli yksimoottorisen pienlentokoneen törmääminen ydinvoimalaan. Terrori-iskut muuttivat tilannetta, kun matkustajalentokoneita käytettiin ensimmäistä kertaa aseina. Törmäysvaikutukset tuli siten arvioida myös sekä suurille matkustajakoneille että sotilaskoneille.

Säteilyturvakeskuksen selvitysten mukaan useammassa kuin yhdessä vaihtoehdossa alkuperäinen lentokonetörmäyksen suunnittelun lähtökohta on ollut hävittäjäkoneen törmäys. Keskuksen näkemyksen mukaan tästä lähtökohdasta turvallisuusvaatimukset ovat teknisesti täytettävissä kohtuullisin muutoksin.

Säteilyturvakeskuksen vaatimusten mukaan uusi ydinvoimala tulee suunnitella mahdollisen lentokonetörmäyksen tai muun ulkoisen iskun varalta siten, että tapahtuma ei aiheuta vaurioita, joiden seurauksena merkittävä määrä radioaktiivisia aineita pääsisi välittömästi ympäristöön.

Toisena vaatimuksena on, että tärkeimmät turvallisuustoiminnot voidaan riittävällä varmuudella aloittaa tapahtuman välittömistä seurauksista huolimatta. Kolmantena vaatimuksena on, että tärkeimpiä turvallisuustoimintoja voidaan pitää yllä riittävällä varmuudella tapahtuman jälkiseurauksista huolimatta niin kauan kunnes seuraukset voidaan korjata.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.