Mainos

Stuk: Ydinlaitossuunnitelmien muuttuminen on normaalia

Säteilyturvakeskuksen (Stuk) mukaan on normaalia, että ydinlaitoshankkeiden suunnitelmia muokataan luvanhakuprosessin aikana.  

Fennovoiman Pyhäjoen voimalan rakennussuunnitelma nousi otsikoihin viikonloppuna, kun Keskisuomalainen kertoi, että Rosatom on käyttänyt samaa suunnitelmaa Pietariin rakenteilla olevassa voimalassa.  

Stuk arvioi suunnitelmaa keväällä ja totesi, että laitosta on suunniteltava osin uudelleen, jotta se täyttäisi suomalaiset turvallisuusasetukset. Stukin toukokuussa julkaistussa alustavassa turvallisuusarviossa vaaditaan muun muassa, että laitos pitää suojata paremmin liikennelentokoneen törmäystä vastaan ja sen turvallisuusjärjestelmän rinnakkaiset osajärjestelmät pitää erottaa toisistaan.  

Stuk toteaa arviossaan, että vaadituin muutoksin laitos on mahdollista saada täyttämään suomalaiset ydin- ja säteilyturvallisuusvaatimukset. Fennovoiman on esiteltävä uusi suunnitelma ensi kesään mennessä rakentamislupahakemuksen yhteydessä.  

Stukin johtajan Hannu Koposen mukaan on normaalia, että alustavassa turvallisuusarviossa nousee esille asioita, joita pitää parantaa tai korjata.

- Ymmärtäisin niin, ettei rakentamislupahakemuksessa vaihdeta laitostyyppiä, vaan laitosta on suunniteltu eteenpäin lähtökohtana se, että se saadaan vastaamaan suomalaisia turvallisuusasetuksia, Koponen sanoo.  

Uusi suunnitelma menee jälleen arvioitavaksi Stukiin. Koposen mukaan lopullisesta suunnitelmasta tehdään syvällinen arvio, jossa kuullaan myös muita asiantuntijatahoja.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.