STUK: Talvivaaran juoksutukset onnistuneet hyvin

Säteilyturvakeskus on pyytänyt ja edellyttänyt Talvivaaralta kokonaisvaltaista vesien hoitosuunnitelmaa. Vesienhoitosuunnitelmassa otetaan STUK:n pääjohtaja Tero Varjorannan mukaan huomioon myös uraaniasia.

– Vesienhoitosuunnitelma tulee toukokuuhun mennessä. Tarkoitus on silloin päättää, miten nämä hankalammatkin alueet hoidetaan siellä kuntoon.

Talvivaarassa juoksutetaan parhaillaan jätevesiä maastoon. Juoksutukset alkoivat viime viikolla. Kainuun Ely-keskuksen antaman luvan mukaisesti Talvivaara saa juoksuttaa 1,8 miljoonaa kuutiota ylimääräisiä neutraloituja vesiä.

Säteilyturvakeskus on paikalla mittaamassa vesistä uraanipitoisuuksia.

– Nyt kun ajatellaan näitä vesiä, joita sinne ympäristöön lasketaan, niin niiden vesien puhdistus on onnistunut hyvin. Niissä on selkeästi pienemmät uraanipitoisuudet kun mitä meidän vaatimukset on.

Esimerkkinä Varjoranta antaa juomaveden.

– Juomavedessä saa olla sata mikrogrammaa uraania ja sitä voi siis huoletta juoda, niin näissä uloslasketuissa vesissä pitoisuus on ollut kaksi mikrogrammaa. Puhdistus on onnistunut hyvin.

Varjoranta muistuttaa, että kaivosalueella on yhä vanhoja peruja kipsisakka-altaan onnettomuudesta.

– Siellä on näitä huomattavasti uraanipitoisempia paikkoja.

STUK:in ja Talvivaaran yhteistyö on sujunut Varjorannan mukaan hyvin.

– Kaikki tiedot, mitä me olemme pyytäneet olemme myös saaneet ja hyvä toiminta on nyt käynnissä.

Tero Varjoranta siirtyy STUK:n pääjohtajan paikalta Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) apulaispääjohtajaksi lokakuussa.

(MTV3)

Katso STUK:n pääjohtaja Tero Varjorannan haastattelu: (Huomenta Suomi 15.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat