STUK: Mammografialaitteiden valvontaa tehostetaan

Vain viidesosa Säteilyturvakeskuksen testaamista mammografialaitteista läpäisi testin ilman minkäänlaista huomautusta. Osassa laitteissa kuvien huono laatu on voinut heikentää niiden tulkintaa. Säteilyannoksen vertailutaso ylittyi noin 14 prosentissa tutkituista laitteista.

Yksittäiselle potilaalle ei laitteiden säteilyannoksista ole kuitenkaan aiheutunut vaaraa, vakuuttaa tutkimuksen johtava asiantuntija Hannu Järvinen Säteilyturvakeskuksesta. Määräysten vastaiset laitteet on tutkimuksen jälkeen jo korjattu tai vaihdettu.

Säteilyturvakeskus on päättänyt vastedes tehostaa mammografialaitteiden valvontaa. Tarkastuksia tehdään useammin ja samalla pyydetään aina myös radiologin arvio laitteilla otettujen kuvien laadusta. STUK tarkasti vuosina 2000-2002 yhteensä 144 kaikkiaan noin 200:sta käytössä olevasta mammografialaitteesta. Laitteilla otettujen kuvien laadun arvioi mammografiaan erikoistunut radiologi.

Radiologin arvion mukaan kolmasosa laitteista ei täyttänyt laatuvaatimuksia. Näiden 50 laitteen ongelmana oli lähinnä filmien puutteellinen kehitysprosessi. Kuvien kehitysjälki oli epätasaista tai kuvissa oli niiden tulkintaa vaikeuttavia laikkuja tai raitoja. Vain joka viides laite selvisi radiologin arvioinnista kokonaan ilman minkäänlaista huomautusta.

Kuvan laadun lisäksi STUK mittasi myös potilaille aiheutuvia säteilyannoksia. Röntgenkuvauksille annetun vertailutason ylitti 20 laitetta eli noin 14 prosenttia kaikista tutkituista laitteista. Säteilyturvakeskus kehottaakin kiinnittämään tarkempaa huomiota laitteiden säätöihin.

Testattuja laitteita käytettiin sekä lakisääteisissä seulontatutkimuksissa että kliinisissä tutkimuksissa. Mukana oli yliopistosairaaloiden, keskussairaaloiden, terveyskeskusten ja yksityisten lääkärikeskusten laitteita ympäri Suomea. Laitteiden sijaintipaikkaa ei julkaistu tutkimuksen yhteydessä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat